Societat

Els cinc sindicats de docents convoquen avui vaga contra Educació

Protesten contra la retallada de plantilles i mitjans, el nou calendari escolar i la supressió de la jornada intensiva. Maragall demana als pares que portin els fills a classe

El conseller d'Educació, Ernest Maragall, va desafiar ahir els sindicats i va demanar a tots els pares de l'escola pública que avui, dia en què els docents han convocat vaga, portin els nens a classe.

"No estem en un moment en què es pugui permetre que un servei públic com l'educació interrompi el seu servei per un debat que és més polític que professional", va explicar.

Per Maragall, els mestres haurien de tenir en compte l'interès del país, dels alumnes i de les famílies i desconvocar la vaga.

En la seva opinió aquesta vaga, la cinquena en només dos anys, és pura estratègia encaminada a unes eleccions sindicals que s'han de celebrar d'aquí uns mesos.

Irresponsabilitat
"És una greu irresponsabilitat per part del conseller que enviï els nens a col·legi un dia de vaga en què en molts centres estaran en serveis mínims", va denunciar ahir la portaveu del sindicat USTEC-STEs majoritari en l'ensenyament-, Rosa Cañadell.

Tot i que la impressió general és que aquest cop la vaga ha estat poc explicada i el desconeixement d'aquesta nova jornada de protesta era generalitzat, els sindicats van fer ahir unes previsions força optimistes. "Pensem que a primària la vaga la faran al voltant del 60% de centres", va explicar Rosa Cañadell.

Les xifres amb què ahir s'especulava parlaven del 70% de seguiment a Santa Coloma de Gramenet, del 80% a Sant Cugat, del 95% a Badia del Vallès i, fins i tot, d'un seguiment del 100% de CEIPs a Viladecans. Pel que fa als instituts de secundària, on cada professor decideix individualment i a última hora si va a classe o no, les previsions eren més difícils de fer. "Pensem que la secundaran entre un 20% i un 30% de docents", va dir Cañadell.

Pels sindicats, la política educativa del departament d'Educació i l'actitud del conseller Ernest Maragall és d'un "autoritarisme absolut" i de "menyspreu envers el professorat i la seva tasca, l'ensenyament públic en general i els seus representants, els sindicats". Asseguren que Maragall i el seu equip han demostrat una falta de disposició de negociació i de fer una política que "es carrega l'ensenyament públic".

La LEC, encara
L'acusen d'haver aprovat la nova llei d'educació (LEC) contra l'opinió majoritària de la comunitat educativa i d'haver començat el curs amb una "retallada de plantilles a la majoria de centres" que fa més difícil l'atenció de l'alumnat. Critiquen que no es cobreixen totes les baixes amb substitucions des del primer dia i que l'esborrany del nou decret d'autonomia de centres (aprovat per llei) "implica un canvi radical en la gestió dels centres públics", que "tendeix a la privatització". Un altre camp de batalla per als sindicats és el nou calendari escolar i, més en concret, la jornada intensiva, que Educació (i els pares!) vol suprimir i els mestres s'hi neguen en rodó al·legant, bàsicament, que al juny a la tarda fa massa calor per fer classe.

El departament assegura que cada punt criticat pels sindicats va ser presentat al Consell Escolar i modificat després de rebre al·legacions. És més: segons Educació, el govern i els sindicats negociaven quan aquests van convocar aquesta "vaga sorprenent".

Educació va dictar ahir els serveis mínims per avui: hi ha d'haver el director i un docent per cada quatre classes als centres d'educació primària i un membre de l'equip directiu, com a mínim, a cada institut. A les guarderies ha de treballar el 25% del professorat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.