Societat

Què faig si tinc tos, febre i malestar?

El 80% dels pacients que tenen grip i van al metge reben un diagnòstic de grip nova

Febre alta, tos i malestar general són alguns dels símptomes de la grip estacional i també de la grip A. Per poder distingir de quin tipus de grip es tracta, una bona sortida és recórrer al centre d’assistència primària (CAP) perquè el metge diagnostiqui la tipologia de l’afectació. De fet, un 80% dels pacients que acudeixen al metge tenen la grip A, segons el secretari general de Sanitat del ministeri de Sanitat i Política Social, José Martínez Olmos. Tot i això, sosté que la xifra no suposa un agreujament de la situació.

Malgrat totes les advertències que s’han fet, la gent té por des que va saltar l’alarma i al mínim símptoma gripal corre cap al metge. Davant d’això, el departament de Salut de la Generalitat va començar a témer un possible col·lapse sanitari de cara al setembre, perquè va preveure que podrien coincidir la grip estacional i la grip A. Davant d’aquesta situació va optar per anticipar-se i aprovar un protocol d’actuació als ambulatoris perquè els professionals que hi treballen poguessin detectar o descartar ràpidament si el cas que els arriba és grip A o no. El document, anomenat Pla d’actuació a Catalunya enfront d’una infecció pel virus pandèmic (H1N1) 2009, marca fil per randa els passos que ha de seguir el pacient en cas que tingui simptomatologia gripal.

En primer lloc, ha d’anar al CAP i explicar què li passa al personal de recepció. En el cas que sigui sospitós de patir grip A, però no pot ser atès immediatament, li han de donar una mascareta quirúrgica i fer-lo seure a la sala d’espera. Aquí ha d’estar uns quants seients separat de la resta de la gent, aproximadament un metre.

Dins la consulta
Quan el cridin, el pacient ha d’entrar en una habitació ventilada. Aquí el metge li fa l’exploració clínica habitual i, si cal, fins i tot un tractament simptomàtic. Si es confirma que té la grip A, es fa una valoració individual del grau d’afectació i del risc de complicacions i, si es considera oportú, se’l deriva a un centre hospitalari. Si no, se li donen els consells pertinents perquè pugui recuperar-se a casa i se li recorda que torni a sol·licitar atenció mèdica en el cas que la situació clínica empitjori.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.