Societat

Cada mes s'infecten amb el VIH una cinquantena de catalans

La consellera de Salut ha alertat de que la xifra augmenta entre joves i nouvinguts

La consellera de Salut, Marina Geli, ha explicat aquest dimarts que a Catalunya s'infecten amb el VIH una mitjana de cinquanta persones al mes i ha recordat que, malgrat que es fan 400.000 anàlisis l'any, encara hi ha molta gent sense diagnosticar.

La xifra d'infectats, tot i que similar a la d'anys anteriors, ha augmentat entre els més joves –pel fet de mantenir relacions sexuals sense protecció– i entre els nouvinguts, a causa de les diferències culturals. En aquest sentit, Geli ha apuntat que "la immigració no és un factor de risc sinó que es tracta d'un tema cultural" i també ha recordat que es continuen produint contagis entre els drogoaddictes perquè comparteixen agulles.

Tot i això, ha assegurat que les conductes de prevenció s'han "consolidat" perquè el sexe i la sida han deixat de ser un tabú i tothom té accés als preservatius i a informació sobre aquestes qüestions, fins i tot a les escoles.

Coincidint amb la celebració del Dia Mundial de la Sida, la consellera de Salut ha enumerat algunes de les dades del programa de l'ONU per al VIH (ONUSIDA), que xifra en 140.000 el nombre d'infectats de VIH a l'Estat espanyol i en 30.000 els de Catalunya. Al món hi ha 33,4 milions de persones infectades, de les quals 2,8 milions el van contraure l'any passat.

Des de l'inici de l'epidèmia fins al 31 de desembre del 2008, s'han diagnosticat un total de 16.204 casos entre la població resident a Catalunya, 571 notificats l'any passat. D'entre aquests, el 80,5% són homes i el 19,5% dones.

"Donem la cara per la sida"

 El Palau de la Música acollirà aquesta nit un concert benèfic on actuarà el cantant Miguel Bosé que, sota el lema Donem la cara per la sida, servirà per recollir fons per la lluita contra aquesta malaltia.

En aquest sentit, el cap de la unitat de VIH de l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol de Badalona, Bonaventura Clotet, ha explicat que actualment hi ha tres vies d'investigació internacional, que són al voltant de l'eradicació de la malaltia, la vacuna que la previngui o bé la detecció precoç.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.