Societat

La Unicef denuncia que encara queda molt a fer per evitar la transmissió del VIH als nens

L’organització constata grans avenços en alguns països, però també desigualtats

L’informe del 2009 sobre sida i infància de la Unicef, que ahir, vigília del Dia Mundial de la Sida, es va presentar a diferents ciutats del món, deixa ben palès que, malgrat alguns progressos considerables, encara hi ha molt a fer per aturar la transmissió del virus de la sida (VIH) de mares a fills o perquè els tractaments pediàtrics arribin a tots els nens que els necessiten.

Les dades reflecteixen avenços destacables, però, com totes les dades, també amaguen una altra cara, amb greus mancances i desigualtats. “A tot el món, el 45% de les dones embarassades que tenen el VIH reben en aquests moments tractament per evitar la transmissió als seus fills; és un augment de prop del 200% des del 2005”, va afirmar la directora executiva de la Unicef, Ann M. Veneman. No obstant, això vol dir que el 55% no el reben i que hi ha països, com ara Nigèria, on només el 10% de les dones embarassades tenen accés a aquestes teràpies.

De fet, l’informe de la Unicef destaca que els grans avenços que s’han donat als països en desenvolupament s’han fet gràcies als governs que s’han compromès amb fermesa amb la salut de les mares i els nens i que han incorporat als programes bàsics de salut tant les proves de detecció del VIH en dones embarassades i nadons com els tractaments antiretrovirals.

Governs compromesos
L’informe destaca les experiències de països com Botswana, on la cobertura del tractament per evitar la transmissió vertical és del 95%; Namíbia, on arriba al 91%, i Sud-àfrica, amb un 73% de cobertura, tot un èxit tenint en compte que l’any 2004 era tan sols del 15%. La Unicef també insisteix que, per aconseguir progressos més ferms, cal abordar causes com la pobresa, la desigualtat i la violència contra la dona.

El diagnòstic del VIH durant els primers dos mesos de vida i l’inici ràpid del tractament poden reduir significativament la mortalitat infantil. No obstant, els tractaments només arriben al 38% dels nens que els necessiten i només el 15% dels fills de mares infectades pel VIH són sotmesos a la prova de detecció abans dels dos mesos.

La Unicef va fer públic el seu informe a les oficines del Camp Nou, ja que la Fundació FC Barcelona col·labora amb l’organització en programes contra la sida a Malawi, Angola i Swazilàndia.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Política

Mor Encarna Jordan, activista independentista, antifeixista i internacionalista

SOCIETAT

Menys incompliments sanitaris en els locals de tatuatges de l’àrea de Barcelona

Barcelona

L’Ajuntament denuncia per primer cop un fons voltor

girona
INFRAESTRUCTURES

Interromput el tren entre Sant Vicenç de Calders i Lleida per un descarrilament

El Vendrell
INFRAESTRUCTURES

Comencen les proves d’integració del tramvia entre Glòries i Verdaguer

Barcelona
HABITATGE

La FAVB celebra l’acord per construir de 1.800 pisos de protecció oficial

Barcelona
SERVEIS

A licitació sis autobusos híbrids de Tarragona per 3,6 milions

Tarragona
SERVEIS

Reforcen la Guàrdia Urbana amb 12 nous agents

Tarragona
La Jonquera

Autorització del parc eòlic Galatea, però només és administrativa

La Jonquera