Societat

La compravenda d'habitatges s'enfonsa

La quantitat de vendes a Catalunya és la quarta millor de l'Estat. La caiguda interanual espanyola és del 47,6%, però la baixada més marcada és en habitatge usat, un 52,2%

La compravenda d'habitatges a l'Estat espanyol s'ha desplomat en comparació amb el mes d'abril de l'any passat. Segons l'Institut Espanyol d'Estadística (INE), ha caigut un 47,6% si fem la mitjana entre habitatge nou i de segona mà. Tot i això, la més afectada ha estat la transmissió de pisos i cases usades, que, en comparació amb l'abril del 2008, han patit una davallada d'un 52,2%. La venda de llars noves cau però una mica menys, un 42,9%.

Si ho comparem mes a mes, la caiguda experimentada durant l'abril va augmentar 20 punts respecte a la caiguda del març i va arribar fins a un 24,3%. Fins ara, les caigudes més importants s'havien anotat el març del 2008 i el gener del 2009, en què aquestes transaccions van caure un 36,6%. Des que va començar el 2009, la taxa acumulada de reducció de la compravenda ja arriba fins al 37,6%.

Respecte a l'habitatge usat, la venda va retrocedir un 52,2% entre l'abril del 2008 i l'abril del 2009, que la dada més important. En comparació amb el març d'enguany, l'abril va suposar un retrocés d'un 11,4% en la venda d'habitatges de segona mà. Des del gener fins a l'abril del 2009, es van vendre un 45% menys d'habitatges que l'any anterior en aquest mateix període. És a dir, una reducció de 13.535 habitatges venuts.

Pel que fa l'habitatge nou, si anem mes a mes, la transmissió de l'abril respecte al març va caure un 20,1%. L'acumulació en els 4 primers mesos, suposa un 29,3% menys de vendes efectuades respecte a aquests mateixos 4 mesos de l'any passat. Si respecte a l'abril del 2008 la compravenda ha caigut un  42,9%, en números absoluts són 15.682 habitatges venuts menys.

Les desproporcions creixen si ens fixem en si les llars són protegides o no. De totes les vendes que es van efectuar l'abril d'enguany només un 10,2 % eren protegides. En canvi, un 89,8% de les operacions de compravenda es van efectuar amb habitatge lliure. Per cada 100.000 habitants, es van fer 79 transmissions d'habitatges, en el conjunt de l'Estat.

Catalunya està en el quart lloc dins l'Estat. Al davant del Principat s'hi situen Andalusia, Madrid i el País Valencià, que en nombres absoluts han registrat més compravendes que Catalunya, on se'n van fer 2.996 durant el mes d'abril. El total estatal arriba a 29.217 operacions de compravenda en aquest mateix mes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.