Societat

Capdevila mediarà amb l'alcalde de Vic perquè "els problemes de Catalunya s'han de resoldre des del país"

La consellera d'Acció Social i Ciutadania es reuneix aquest dissabte amb Josep Maria Vila d'Abadal amb una idea clara: "el padró s'ha de desvincular de la llei d'estrangeria o la de l'habitatge"

La consellera d'Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, es reunirà aquest dissabte directament amb l'alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal, per debatre la polèmica reforma que deixaria fora del padró municipal els sense papers.

La consellera ha assegurat que, des del moment en què va sorgir la proposta, la Generalitat "hi ha treballat amb la màxima discreció" i ha tornat a recordar que el padró s'ha de desvincular de la llei d'estrangeria.

Capdevila també ha valorat l'anunci que l'advocat de l'Estat actuarà d'ofici en cas que la reforma prosperi. Al seu parer, "el problema s'ha de resoldre des de Catalunya perquè hi ha prou capacitat com per poder-ho fer".

I és que per la consellera d'Acció Social i Ciutadania, el govern té molt clara quina és la posició que s'ha d'adoptar respecte la polèmica reforma. "El padró s'ha de desvincular de la llei d'estrangeria o la d'habitatge", ha declarat Capdevila.

La consellera ha dit que, a l'hora de defensar la seva postura, la Generalitat es remet a l'acord adoptat a finals d'octubre a la taula d'immigració i ciutadania. "Al document que va sorgir de la comissió d'àmbit local, consensuat per alcaldes i regidors, es van recollir unes recomanacions mínimes per elaborar el padró", ha recordat Capdevila.

La consellera ha puntualitzat que l'acord anterior es recolza en la llei de règim de bases locals, "que obliga les administracions a empadronar tots els ciutadans que resideixen de manera habitual en una població". Prenent com a base el document, i d'ençà del dia que es va conèixer la intenció de Vic, la consellera ha assegurat que el govern "ha estat treballant en la problemàtica amb la màxima discreció i ha mantingut totes les reunions pertinents".

Mediació directa
Aquest mateix dissabte la consellera mediarà directament amb l'alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal. Tot i que a priori no es preveu que pugui sortir un acord de la trobada, sí que les dues parts exposaran quines són les seves postures.

A més de mantenir trobades amb els representants del consistori, la Generalitat també elaborarà un informe jurídic sobre els nous criteris d'empadronament que vol aplicar la capital d'Osona. Precisament, el govern català no serà l'únic que elaborarà un document d'aquestes característiques.

També ho farà el de l'Estat. El delegat estatal a Catalunya, Joan Rangel, s'ha mostrat disposat a argumentar sobre paper que la intenció de Vic d'evitar l'empadronament d'immigrants sense papers "no s'ajusta a dret".

Carme Capdevila també s'ha referit aquest dissabte a un altre dels anuncis fets pel govern espanyol en relació amb el cas; la intervenció d'ofici de l'advocat de l'Estat si la proposta tira endavant. A parer de Capdevila, "el problema s'ha de resoldre des de Catalunya, perquè hi ha prou capacitat com per poder-ho fer". La consellera d'Acció Social també ha indicat que el mateix president "està al darrere" de la qüestió.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.