Societat

El PSC ordena la rebel·lió a Vic després que Montilla hagi lloat l'Ajuntament

El partit "instrueix" als seus 4 representants a l'equip de govern de la capital d'Osona perquè rebutgin el nou sistema d'empadronament d'immigrants. Unes hores abans, el primer secretari i president de la Generalitat havia buscat la complicitat amb l'alcalde recordant les seves polítiques d'integració "modèliques"

Una cosa és fer de president de la Generalitat i una altra és actuar com a primer secretari d'un partit. I José Montilla ha exercit els seus dos càrrecs aquest dilluns al matí, en dues hores de diferència. A primera hora del matí ha exhibit el seu perfil institucional i, en declaracions a El Matí de Catalunya Ràdio, ha buscat la complicitat amb l'alcalde de Vic, el democristià Josep Maria Vila d'Abadal, advertint que es nega a apuntar-se a "linxar" l'Ajuntament de la capital d'Osona. Dues hores més tard, la comissió executiva del partit, presidida per ell mateix, decidia ordenar als regidors socialistes de Vic –que governen en coalició amb CiU i ERC– que rebutgin el nou sistema d'empadronament d'immigrants defensat fins ara per tot l'equip de govern tripartit.

En el programa de Manel Fuentes, el president de la Generalitat s'ha mostrat "convençut que l'Ajuntament ha fet unes polítiques d'integració modèliques i que la seva voluntat és complir les lleis, com no pot ser d'altra manera". I, posant-se al lloc de Vila d'Abadal, ha advertit: "Si abordem aquest problema exclusivament amb el discurs bonista que fan a vegades aquells que normalment tenen poca relació amb la immigració, i que no viuen en poblacions o barris on hi ha immigració, ens equivocarem. I precisament el que farem és donar arguments als xenòfobs."

El missatge llançat era, per tant, que esperava que l'alcalde retiri la proposta de deixar d'empadronar els immigrants irregulars si ho recomana l'informe jurídic encarregat al bufet de Miquel Roca –que es lliura aquest dilluns– o el que prepara la delegació del govern espanyol a Catalunya. Vila d'Abadal, que divendres a la nit va començar a fer marxa enrere, s'ha compromès a acatar aquests estudis.

De la conciliació a l'acció
Tanmateix, la via pacífica s'ha acabat quan s'ha reunit la comissió executiva del PSC, cap a les onze del matí. Cap a dos quarts de dues, el viceprimer secretari del partit, Miquel Iceta, ha comparegut davant de la premsa, com fa cada setmana. I ha anunciat que el PSC ha decidit, després de més d'una setmana analitzant la qüestió, "instruir" els seus regidors perquè no donin suport a la iniciativa de l'equip de govern municipal del qual formen part, tot i que esperen que la proposta ni tan sols acabi arribant al ple municipal perquè la consideren "il·legal", informa l'agència Efe.

Iceta ha esmentat un text de la taula de ciutadania i immigració, fruit del Pacte Nacional per a la Immigració i datat el passat 26 d'octubre, en el qual la Generalitat i les entitats municipals es comprometien per escrit a afavorir la inscripció en el padró de tots els immigrants.

Aquest acord està signat per un dels regidors de l'Ajuntament de Vic, present en l'esmentada taula, concretament Joan López, regidor d'Acció Social i Ciutadania (ERC).

"El nostre partit rebutja els dos extrems: el bonisme, tancar els ulls davant els problemes, i la xenofòbia. Creiem en una immigració regulada, que s'ajusti a la legalitat, però també la del sentit comú i l'humanisme".

El PSC rebutja que en un moment de "crisi" es deixi ara de banda els immigrants, que han d'estar empadronats perquè és l'únic "control real" que permet dimensionar els serveis del municipi.

Per Iceta, "és impresentable que en una situació de dificultat econòmica vulguem exigir requisits que abans de la crisi no demanàvem, és una falta d'humanisme i de confiança en les possibilitats d'aquest país, com si la crisi haguera de ser permanent".

"No és possible omplir-se la boca de justícia i de drets humans i a la vegada negar l'atenció" a aquests immigrants, ha dit Iceta, que ha apel·lat al "sentit comú", ja que el padró permet fins i tot als ajuntaments finançar els seus serveis.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.