Societat

La llei de l'avortament s'encalla al consell general del poder judicial

El màxim òrgan dels jutges espanyols no aconsegueix aprovar un informe a favor ni en contra de l'avanprojecte de Zapatero

Els vocals del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) no han aconseguit posar-se d'acord aquest dijous per emetre un dictamen sobre l'avantprojecte de la nova llei de l'avortament, de manera que per primera vegada en la història una iniciativa legislativa del govern espanyol no serà informada per aquest òrgan consultiu.

Així ho ha explicat la portaveu del consell, Gabriela Bravo. La votació en el ple ha quedat en 10 vots a favor, 10 en contra, i l'abstenció del vocal de CiU, Ramon Camp, i no s'ha aconseguit aprovar l'informe que va ratificar la comissió d'estudis del CGPJ, que donava suport a la iniciativa del govern de Rodríguez Zapatero.

"El CGPJ ha desenvolupat una tasca tècnica, ha procurat fer un informe, però no s'ha aconseguit consensuar una posició", ha explicat Bravo, després de recordar que la reforma de la llei de l'avortament és una qüestió que "genera polèmica i posicions doctrinals enfrontades".

D'aquesta manera, la institució haurà de dir al govern espanyol que no presentarà el seu informe per manca de consens i estarà en mans de l'executiu decidir si encarrega o no un altre informe, ja que, segons Bravo, el ple ha decidit no demanar cap altre dictamen al comitè d'estudis.

El govern estatal ja havia concedit dues pròrrogues temporals per a l'elaboració del dictamen i en aquest temps no s'ha pogut consensuar, de manera que el Consell ja no demanarà més temps.

Fonts del CGPJ han assenyalat que encara que durant tota la història el consell s'ha trobat amb plens "més o menys polèmics" sobre les diferents lleis sotmeses a consulta, mai abans no s'havia trobat amb una situació com aquesta, en què no hi hagi un informe per enviar a l'executiu.

La llei orgànica del poder judicial imposa la necessitat de la majoria per aprovar qualsevol informe en el CGPJ, cosa que significa que un mínim d'onze dels vocals del ple haurien d'haver votat a favor del text. Com que no s'ha produït aquesta situació perquè Camp s'ha abstingut, els progressistes no han obtingut el suport necessari i el dictamen ha "decaigut".

Alhora, el president de la institució, Carlos Dívar, no ha hagut de fer valer el seu vot de qualitat (val per dos) perquè no hi ha hagut una situació real d'empat, ja que el nombre de vocals és 21 i tots s'han pronunciat. Si en lloc d'abstenir-se, Camp no hagués comparegut, aquest empat sí que s'hauria produït i llavors Dívar hauria hagut d'exercir el vot de qualitat.

A més de l'informe decaigut, elaborat per la vocal proposada pel PNB, Margarita Uría, i ratificat amb els vots progressistes a la comissió d'estudis, el ple s'ha pronunciat sobre un vot particular presentat pel conservador Claro José Fernández. Aquest text plantejava una esmena a la totalitat sobre l'informe d'Uría i ha estat rebutjat amb els vots dels 9 vocals progressistes i el vocal de CiU. Només els conservadors i Carlos Dívar –proposat pel govern de Rodríguez Zapatero però de profundes conviccions religioses– han votar a favor del vot particular, que no ha tirat endavant.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.