Societat

Primer trasplantament creuat de ronyó a l'Estat espanyol

Una parella catalana que és incompatible per donar-se un ronyó entre si s'intercanvia aquest òrgan amb una altra de Granada

Per primera vegada a l'Estat espanyol, s'han fet dos trasplantaments creuats de ronyons amb donants vius. Una parella catalana incompatible per a un trasplantament s'ha intercanviat el ronyó amb una altra de granadina que tenia el mateix problema. La intervenció s'ha dut a terme a l'Hospital Clínic de Barcelona i el Virgen de las Nieves, de Granada, i el resultat ha estat positiu, ja que tots quatre es troben perfectament. Amb aquesta tècnica es poden augmentar les possibilitats de trasplantament entre les persones amb patologies renals.

El ministeri de Sanitat i les conselleries del ram de Catalunya i Andalusia han explicat que aquesta iniciativa ha estat portada a terme per primera vegada a l'Estat. S'ha fet amb èxit, ja que tant donants com receptors han estat donats d'alta després de la intervenció. Les operacions, que s'han fet en l'anonimat dels donants igual com en els altres tipus de trasplantaments, s'han realitzat recentment, el 21 de juliol, i de manera simultània en aquest dos territoris.

L'organització espanyola de trasplantaments ha coordinat el projecte, que va començar l'any passat. Actualment, hi ha una quarantena de parelles incloses en una base de dades compartida per diversos hospitals de l'Estat que esperen trobar noves parelles que siguin "compatibles" amb ells.

Des de ja fa anys, l'Estat espanyol encapçala la llista de donacions d'òrgans. Tot i això, els donants morts han canviat el seu perfil: n'ha augmentat la mitjana d'edat perquè la reducció dels accidents de trànsit n'ha augmentat l'edat mitjana. Això ha causat que s'hagin de potenciar les donacions de persones vives, ja que dels morts de més edat hi ha menys possibilitats d'aprofitar-ne òrgans. En l'últim semestre, han augmentat un 60% aquestes donacions amb la previsió que arribin a ser-ne unes 200 a final de l'any que ve.

Les persones que esperen un ronyó són 4.000 en tot l'Estat. El coordinador estatal de trasplantaments, Rafael Matesanz, espera que aquest èxit quirúrgic animi més pacients renals a parlar amb la família sobre la possibilitat d'una donació directa o d'apuntar-se al sistema creuat, en cas que no siguin compatibles.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.