Societat

Dimissions i crisi de govern a la Universitat de Barcelona

Pleguen quatre vicerectors puntals de l’equip del rector Dídac Ramírez

Pocs dies després que el rector de la Universitat de Barcelona (UB), Dídac Ramírez, comparegués davant la premsa per fer un balanç satisfactori del seu primer any al capdavant de la universitat més gran de Catalunya, quatre vicerectors puntals del seu equip –entre ells, el número dos– van presentar la dimissió la setmana passada per sorpresa per desavinences amb les polítiques i el model d’universitat que lidera Ramírez i per falta diàleg i discussió interna en el si de l’equip.

El vicerector de Professorat i adjunt del rector, Joan Elias; la vicerectora de Docència i Convergència Europea, Amèlia Díaz; i el vicerector d’Administració, Rafael Martínez, van presentar la dimissió per carta al rector el 28 de desembre, mentre que el vicerector d’Innovació i Transferència del Coneixement, Àlex Aguilar, va abandonar el càrrec dos dies després.

En les respectives cartes de dimissió, els vicerectors exposen com a principals motius de la “pèrdua de confiança” en el projecte “l’absència de discussió interna” i una “política erràtica” respecte al personal d’administració i serveis (PAS), el col·lectiu que va fer guanyar les eleccions a Ramírez el novembre del 2008, juntament amb els vots dels grups d’estudiants.

Segons les fonts universitàries consultades, la gota que va fer vessar el got va ser la recent aprovació del pressupost de la universitat per a l’any que ve, que es va portar al consell de direcció per ser aprovat sense haver estat debatut abans.

Gestió dels recursos
Tot i que de manera velada, els escrits també deixen entreveure una crítica a l’aposta per un nou model d’universitat que consideren molt allunyat del projecte primigeni. Les mateixes fonts no van amagar ahir que un dels motius de fons de la falta d’entesa ha estat “ideològica”, en considerar que l’equip de direcció (que va assumir el govern de la UB amb el repte de pal·liar l’important dèficit que arrossegava la universitat) està fent una gestió dels diners que no prioritza la docència i la recerca.

Dídac Ramírez va negar ahir que hi hagi hagut “cap desviació” del programa inicial i “cap incompliment dels compromisos adquirits”. “Tenim un pla director amb uns objectius marcats i quantificats, i l’estem complint al detall”, va assegurar, alhora que va insistir a qualificar de “molt bo” aquest primer any de mandat: “Hem aconseguit equilibrar els pressupostos, liderar un dels millors projectes de campus d’excel·lència internacional i figurar entre les millors universitats europees de recerca”. El rector no va voler polemitzar sobre els arguments dels dimissionaris i va expressar el seu respecte a les decisions que han pres. Els llocs que aquests vicerectors han deixat vacants seran assumits per altres membres de l’equip de govern.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

L’hort medieval del monestir de Pedralbes

La Universitat de Girona incrementa les dobles titulacions en l’oferta acadèmica del curs vinent

Inauguren el nou centre cívic el Molí que donarà servei a més de 2.700 persones

LLORET DE MAR

Es veïns dels barris de muntanya de Molins de Rei indignats perquè fan curt amb les cisternes d’aigua

Molins de Rei

Adif ha executat el 65% del soterrament de les vies a Sant Feliu que enllestirà el 2025

Sant feliu de llobregat
Societat

Els socorristes reben vint vegades la dosi segura de radiació solar

Barcelona
Ciència

Mor Maxine Singer, la científica que va posar les normes sobre l’enginyeria genètica

Comencen les obres per fer 192 pisos de lloguer social a Tarragona

Tarragona

Detecten 479 punts d’aigua nous susceptibles d’allotjar una tortuga en perill

RIUDARENES