Societat

Les menors de 16 i 17 anys podran avortar sense dir-ho als pares si al·leguen perill de violència familiar

La comissió d'Igualat del Congrés aprova el projecte de llei que regula la interrupció voluntària de l'embaràs després del pacte PSOE-PNB i l'únic vot en contra del PP

Les noies d'entre 16 i 17 anys que s'hagin de sotmetre a un avortament hauran d'informar els seus pares, excepte si al·leguen "fundadament" perill de violència intrafamiliar, amenaces, coaccions, maltractaments o situació de desemparament. Aquest és l'acord al que han arribat aquest dijous PNB i PSOE durant el debat de la comissió d'Igualtat, que ha aprovat el projecte de llei orgànica de salut sexual i reproductiva i de la interrupció voluntària de l'embaràs.

En cas que la jove faci aquestes al·legacions, correspondrà a cada autonomia establir la regulació de les excepcions a l'obligació d'informar als pares. La diputada socialista Carmen Montón ha assegurat que "no totes les famílies són estàndards" i que, "tot i que normalment les joves compten amb els seus pares", hi ha situacions en que no tenen "aquesta empara". És en aquest marc on es situen les excepcions que recollirà la llei per evitar abocar les joves "a la clandestinitat" i sotmetre-les a un avortament "il·legal i insegur".

Per la seva banda, el PP ha votat en contra del projecte i la seva representant, Sandra Moneo, ha censurat aquesta llei per "desprotegir" les menors d'edat del "consell i suport" dels seus progenitors i l'ha titllat de "nou colador" dels avortaments de menors a Espanya. Moneo ha afegit que la llei convertirà l'avortament en "un altre mètode anticonceptiu" i que en "banalitzarà" la pràctica.

El projecte de llei d'avortament ha estat aprovat així per la comissió d'Igualtat del Congrés en sumar al text socialista les esmenes de sis grups parlamentaris, amb 21 vots a favor i 16 en contra, més el vot abstencionista de la representant de CiU, Mercè Pigem. El text passarà al ple del Congrés el 17 de desembre.

Geli valora l'excepcionalitat de la norma
La consellera de Salut de la Generalitat, Marina Geli, ha considerat "positiu" que les menors d'entre 16 i 17 anys que vulguin avortar informin els seus pares, però no creu necessari que ells hagin de donar el seu consentiment escrit si això resulta "perjudicial" per a la decisió final de la menor. Geli ha explicat que, "en termes generals", la informació als pares és necessària i "positiva en la majoria dels casos", i que la excepcionalitat de la norma dependrà del "criteri que els professionals segur que sabran interpretar".

IU i ERC lamenten la marxa enrere del PSOE
En canvi, els diputats d'IU i ERC, Gaspar Llamazares i Joan Tardà, han mostrat el seu desacord sobre el pacte al que han arribat PNB i PSOE per incloure la obligatorietat de que les menors informin als seus pares abans d'avortar.

Llamazares ha dit que IU voldria que el fet d'informar els pares fos "optatiu" perquè, segons els principis del partit, "la menor decideix, igual que una dona de 25 anys". De tota manera, IU no s'oposa a informar els pares sempre que prevalgui el dret de decisió de la menor, ha afegit el diputat.

Per la seva part, Joan Tardà ha indicat que la posició de la seva formació és que "la primera i l'última paraula la té la ciutadania", i en aquest cas la jove, a l'hora de decidir sobre la interrupció d'un embaràs. ERC es mostra disposat a subscriure l'acord entre socialistes i el grup basc en cas de que la jove "sempre" pugui al·legar que "comunicar la seva decisió als pares pot ser motiu de conflicte".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.