Societat

El Tribunal Europeu de Justícia creu que el cànon digital espanyol és il·legal

Aquesta conclusió no és vinculant sinó només una proposta sobre la qual els jutges deliberaran i emetran sentència

El cànon digital que s'aplica a l'estat Espanyol és incompatible amb la llei comunitària perquè s'aplica "indiscriminadament" a tots els aparells i materials de reproducció digital.

L'impost –que es recapta en favor d'artistes i productors– només s'hauria d'aplicar als que "presumiblement" es destinaran a còpies privades. Així ho ha dictaminat aquest dimarts l'advocada general del Tribunal de Justícia de la UE, Verica Trstenjak, en les conclusions del litigi entre la SGAE i l'empresa Padawan, que comercialitza amb dispositius d'emmagatzematge electrònic. Les conclusions de Trstenjak, però, no són vinculants sinó només una proposta sobre la qual els jutges del Tribunal deliberaran i emetran sentència.

Els fabricants, importadors o distribuïdors han d'abonar un cànon a les entitats de gestió dels drets de propietat intel·lectual. Per això, la Societat General d'Autors i Editors reclama a l'empresa Padawan –que comercialitza dispositius d'emmagatzematge electrònic com CD, DVD i MP3– una compensació de gairebé 17.000 euros corresponent al material comercialitzat per l'empresa entre setembre del 2002 i setembre del 2004. Una xifra que Padawan es nega a pagar.

El cas va arribar a l'Audiència Provincial de Barcelona, que es va dirigir al Tribunal de Luxemburg ja que dubtava que l'impost espanyol respectés la normativa europea. Tot i que cada Estat membre té marge d'actuació per establir els esmentats sistemes de "compensació equitativa", l'advocada Trstenjak considera que cal que existeixi una relació "prou estreta" entre l'ús del dret i la corresponent compensació econòmica per còpia privada.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.