Societat

El temporal de neu, pluja i vent activa l'alerta taronja a Catalunya

Les prediccions s'han complert i el temporal de pluja i neu ha arribat amb força a Catalunya. La neu causa des de primera hora del matí retards en diverses línies de Renfe i FGC i ha obligat a restringir la circulació de vehicles en diverses vies catalanes

El fred ha tornat a Catalunya i ho ha fet acompanyat d'un temporal de neu, mala mar, vent i pluja que ha fet activar els plans Neucat i Procicat, així com l'alerta taronja per risc important.

A Catalunya es calcula que hi haurà precipitacions localment fortes i persistents, de neu per sobre dels 100 o els 200 metres, així com intervals de vent fort en el litoral, amb gelades moderades als Pirineus.

L'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) ha activat també l'alerta a Balears i el nord de la demarcació d'Osca.

Concretament, a les Balears es preveuen precipitacions localment fortes i persistents de neu a partir dels 600 metres, amb vents forts, que seran molt forts al final del dia.

A més, a les Balears i a l'est de Catalunya hi haurà xàfecs moderats, localment forts i amb possibilitat de ser persistents, i ocasionalment amb tempesta.

El temporal de neu ja ha provocat problemes en diferents vies. Obres Públiques i Acesa han repartit camions amb sal, però la neu ha agafat ràpidament i a hores d'ara hi ha vies principals del Bages, el Solsonès o Osona en què calen cadenes o hi ha restriccions de trànsit.

Segons indica el Servei Català de Trànsit, hi ha restricció de vehicles de tercera categoria a la AP-2 a Lleida en direcció a l'Albornar, i la AP-7, a la Jonquera, està tancada a vehicles pesats i autocars.

Al Solsonès les cadenes són necessàries entre Solsona i Santes Creus, mentre que a Guardiola de Berguedà, a la C-16, hi ha restringit el pas de vehicles articulats i matèries perilloses.

Retards generalitzats en els trens
El temporal de neu i pluja està causant des de primera hora del matí retards de fins a 25 minuts en la línia R4 de Renfe que uneix Sant Vicenç de Calders, Terrassa i Manresa.

Concretament, l'acumulació de neu a les vies està provocant problemes al tram entre Terrassa i Manresa, on Adif ha hagut d'iniciar treballs per netejar la infraestructura, segons han explicat fonts de Renfe.

També l'acumulació de neu està provocant retards a la línia R6 dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) entre Igualada i Martorell.

En aquest cas, l'activitat dels trens s'està desenvolupant només en un 50%, cosa que causa retards d'entre 8 i 10 minuts. A més, s'ha hagut d'aturar el servei de funicular de Gelida, a l'Alt Penedès.

Transport escolar suspès
A les comarques centrals de Barcelona s'ha suspès gran part del transport escolar. Al Berguedà, la comarca més afectada, s'han suspès totalment disset línies i es calcula que uns 500 nens s'han quedat sense escola.

Al Bages també s'ha suspès gran part del transport escolar i al Vallès Occidental, les línies de Vacararisses, Castellar del Vallès, Viladecavalls i Rubí. També és molt complicada la situació d'alguns barris de Sant Cugat, com la Floresta. Pel que fa al Vallès Oriental, s'han suspès dues línies de transport a Castellterçol i les que van de Gallifa a Sant Feliu de Codines.

A les comarques gironines, per precaució els consells comarcals de la Garrotxa i la Cerdanya han suspès tot el transport escolar. A més, a l'aeroport de Girona s'ha activat també la contingència hivernal per la neu i es controlen especialment els avions per evitar que tinguin gel. De totes maneres, segons AENA, no s'ha anul·lat cap vol i tots surten segons l'horari previst.

A Lleida, comarques com la Segarra, l'Urgell i l'Alt Urgell també han suspès el transport escolar.

A més, les condicions meteorològiques adverses provoquen aquest matí que els funiculars que enllacen amb el monestir de Montserrat -Sant Joan i la Santa Cova- i el de Gelida no prestin servei.

La companyia ha afirmat que malgrat que els funiculars no presten servei per la neu, sí que ho fa el cremallera que enllaça amb l'abadia.

L'acumulació de neu a les vies i la caiguda d'un arbre també ha provocat que la línia R4 de FGC en el tram Martorell-Igualada circuli amb retards, tot i que la companyia preveu que aviat es restableixi la normalitat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.