Societat

Extirpen un ronyó a través del melic per primera vegada a l'Estat

Salut

L'Hospital Clínic de Barcelona ha realitzat amb èxit l'extirpació d'un ronyó a través del melic. Es tracta de la primera operació d'aquest tipus que es realitza a l'Estat espanyol i rep el nom de nefrectomia transumbilical. L'operació es va fer a una dona de 85 anys diagnosticada de càncer renal, que tres dies després de la intervenció va poder marxar a casa. Segons l'equip mèdic, aquesta nova tècnica, que es duu a terme amb un aparell específic, no deixa cicatrius. A més, el temps de recuperació del pacient es redueix a la meitat. Un altre avantatge, segons expliquen els metges, és que al tractar-se el melic d'una zona poc vascularitzada i amb poques terminacions nervioses, la intervenció gairebé no presenta risc d'hemorràgies i el dolor és mínim. 

La intervenció ha estat realitzada pel mateix equip que ara fa un any va aconseguir extirpar un ronyó a través de la vagina, amb només dues incisions a l'abdomen d'un centímetre cadascuna. L'aparell utilitzat per a aquest tipus d'intervenció és un instrument laparoscòpic que requereix de control i precisió. A través d'un sol punt, el cirurgià ha d'utilitzar tres instruments per a manipular l'òrgan de forma remota, i extreure'l un cop l'ha embossat a l'interior.
L'operació es pot fer tant en homes com en dones i accedir al ronyó per aquesta via suposa no deixar rastre, ja que la mínima incisió que es fa s'amaga entre els plecs naturals de la cicatriu umbilical. Tot i així, els metges avisen que aquesta tècnica no està exempta de riscos, i que per això ha de ser realitzada sempre per un equip experimentat i que estigui en constant formació amb els nous instruments. Els metges assenyalen que la via umbilical es presenta com "l'autèntica revolució" en el camp de la cirurgia mínimament invasiva. Apunten que cirurgians d'especialitats com la urologia, la ginecologia o la gastroenterologia poden utilitzar-la per extreure òrgans afectats per càncers o altres dolences, com la pròstata, els tumors en l'ovari o els quists.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.