Societat

La sanitat de l'Estat, a la cua de tot Europa

Suspèn en atenció 'online' i respecte pels drets dels pacients. Té el mateix nivell que els països de l'Est, segons alerta la UE

Pitjor que Hongria, Xipre, Estònia o la República Txeca i, òbviament, a anys llum d'Holanda, Dinamarca o la veïna França. La sanitat de l'Estat espanyol és a la cua d'Europa, al mateix nivell que els països de l'Est, i ocupa la posició 21 del rànquing de satisfacció que ahir van presentar la consultoria Health Consumer Powerhouse i la Comissió Europea. Sense diferenciar el sistema de salut català de l'andalús o el madrileny, l'informe alerta que "la sanitat espanyola es deteriora any rere any" i que "encara cal pagar-se la medicina privada si es busca l'excel·lència".

Espanya encara cau tres posicions més respecte a l'any passat en aquest informe anual que la consultoria elabora des del 2005 basant-se en 38 indicadors, com ara els drets del pacient i la informació que rep, l'atenció mèdica a través d'internet, les llistes d'espera, els resultats del tractament i l'accés als medicaments.

Aquest cop ha rebut 630 punts dels 1.000 possibles, mentre que la sanitat holandesa es manté líder amb 875. I el que és més greu és que l'Estat treu mala nota en "categories que són fàcils de millorar", com són els serveis online i el respecte pels drets del pacient, segons va lamentar ahir a Brussel·les el director de l'estudi, Arne Björnberg.

Afavorir la privada
Aquesta "incapacitat de millorar l'accés als serveis i millorar la qualitat del sistema" ha provocat "el gran desenvolupament del sector privat en els últims anys", denuncia Björnberg, que reclama "canvis dràstics" perquè no s'obligui els malalts a pagar-se un metge privat si volen un tractament com cal i a temps. Health Consumer Powerhouse no ofereix dades específiques per a Catalunya, tot i tenir un sistema sanitari diferenciat del de l'Estat.

Bulgària i Romania, els darrers socis de la UE, són els últims classificats, amb 448 i 489 punts, mentre que Islàndia, Suïssa i Noruega, que no formen part del club, ocupen la tercera, la cinquena i la desena posició, amb 811, 788 i 740 punts, respectivament. Espanya està just al mateix nivell que Croàcia, candidata a adherir-se a la UE.

El ministeri espanyol de Sanitat es va afanyar ahir mateix a treure importància a l'informe al·legant que veu la sanitat "no com un dret, sinó com un negoci, com un bé de consum" i "no té en compte la universalitat dels serveis ni si són de pagament o de copagament". I la Federació d'Associacions per a la Defensa de la Sanitat Pública va acusar la consultoria autora de la comparació de tenir interessos en la privatització de la sanitat i d'afavorir les clíniques privades.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
SERVEIS

Reforcen la Guàrdia Urbana de Tarragona amb 12 nous agents

Tarragona
La Jonquera

Autorització del parc eòlic Galatea, però només és administrativa

La Jonquera
salut

Can Ruti elimina les arrítimes més freqüents de forma més segura

Badalona

El Pla de l’Estany posarà càmeres per detectar abocaments incontrolats

banyoles
SERVEIS

Reoberts tots els carrils de l’AP-7 després d’un matí molt complicat

Sant Cugat del Vallès

L’Ajuntament aprova el Pla Director d’Aigua

porqueres
SERVEIS

TMB vol tancar l’any amb un 25% de la flota de busos de zero emissions

BARCELONA
societat

Òmnium rebutja amnistiar els policies investigats per les càrregues de l’1-O

girona / aiguaviva
SERVEIS

Problemes en la reparació de la fuita d’aigua que afecta el Montsià

L’Aldea