Societat

L’acusació reclama un informe extern sobre el foc d’Horta

Els advocats de les famílies de les víctimes volen aclarir si el canvi de temps feia previsible l’atrapament mortal

Les famílies dels bombers morts a l’incendi d’Horta de Sant Joan, que s’han presentat com a acusació en la causa oberta al jutjat de Gandesa, segueixen desconfiant de la versió oficial del departament d’Interior i tenen previst encarregar un informe independent per aclarir si els comandaments del cos van actuar de forma negligent en no ordenar l’evacuació preventiva del GRAF Lleida. En concret, segons l’advocat Pau Simarro, l’objectiu és determinar si, a partir de les dues de la tarda, quan el temps va empitjorar ràpidament, els caps van poder preveure els contravents que van provocar l’atrapament mortal, dues hores més tard.
Tres bombers del GRAF Barcelona, que treballaven molt a prop de Lleida, van ratificar ahir al jutjat, segons Simarro, que amb l’empitjorament del temps i, per tant, amb l’augment del risc a la zona, el més aconsellable era l’evacuació. Un dels testimonis va explicar que a partir dels 40 km/h el contravent “és pràcticament segur”. En canvi, l’advocat de la Generalitat, Joan Navarro, va assegurar que aquest fenomen no es produeix de forma “automàtica” quan augmenta el vent.
En mans del jutjat hi ha l’informe elaborat pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), que indica que, entre les 14.30 i les 16.29 hores, les ratxes de vent es van situar “fora de la mitjana climàtica”, tal com va indicar el director de l’SMC, David Rodríguez, dilluns davant la comissió parlamentària que investiga l’incendi d’Horta. No obstant, Rodríguez va explicar que no es podia parlar de situació “excepcional”, almenys en un marc normal. “Sí que ho podria ser en una situació d’extinció d’un incendi”, va afegir.
En l’informe, al qual ha tingut accés l’AVUI, en aquesta franja horària el vent va arribar a bufar a 15,9 metres per segon (m/s). Les ratxes màximes a Horta de Sant Joan durant el mes de juliol se situen en els 12,7 m/s. No obstant, va ser gairebé tres hores després de l’atrapament mortal quan es va registrar la ratxa de vent més forta. Concretament, a les 19.47 hores va bufar a 22,8 m/s. Aquest va ser “l’únic desajust del dia”, en opinió de Rodríguez.
Xantatge de les BRIF
Divendres vinent, la jutge instructora ha citat el cap de les brigades dependents del ministeri de Medi Ambient, les BRIF, que treballaven al mateix lloc. Especialment un dels graf de Barcelona va deixar palès ahir el seu malestar perquè les BRIF van deixar la feina i van demanar el rescat “sense donar explicacions”. Fins i tot, les va acusar d’haver pressionat el rescat “amb xantatge emocional” al pilot. n


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.