Societat

GRAF Barcelona admet que va fer-los "molta ràbia" presenciar la fugida de les BRIF

En arribar a la zona de l'incendi, els aragonesos van veure que els bombers de la unitat GRAF de Barcelona s'estaven "menjant un entrepà" i això va crispar-los

Els bombers GRAF de Barcelona han reconegut al jutjat de Gandesa que van sentir "inquietud i molta ràbia" en veure la fugida de la unitat BRIF de Daroca (Aragó). Segons les seves declaracions, el cap dels aragonesos va ordenar un recompte entre els seus i, a continuació, va ordenar-los marxar. Aquests testimonis presencials asseguren que "no van avisar en cap moment". Durant la seva fugida van demanar auxili i aquesta petició va centrar l'atenció dels dos helicòpters que s'havien enlairat malgrat el vent. Va ser el pilot d'un d'aquests qui "va decidir evacuar els BRIF", un "xantatge emocional" entre pilot i BRIF del qual van quedar al marge els comandaments dels bombers.

Les declaracions de tres nous bombers del GRAF de Barcelona han coincidit novament en assenyalar que els bombers aragonesos de les Brigades de Reforç d'Incendis Forestals (BRIF) van fugir de l'incendi d'Horta de Sant Joan sense avisar. Va ser pocs minuts abans de l'atrapament mortal, i la fugida per un cantó va desconcertar el GRAF Barcelona i el GRAF Lleida, i, per l'altre, va centrar tots els esforços dels comandaments perquè patien per la seva seguretat.

El bomber Javier Robles ha admès aquest dijous, durant la seva compareixença davant la jutge, que la inesperada maniobra dels forestals de Daroca va generar a tots els que van quedar-se "inquietud i molta ràbia". Tant ell com els altres dos bombers del GRAF que han declarat han assegurat que no recorden que avisessin ningú. Una nova evidència que s'ajusta a la versió del seu cap, el sergent Joan Herrera, que ja va reconèixer que no els havien avisat.

Robles desvincula els seus comandaments de qualsevol responsabilitat pel fet que es destinessin els dos únics mitjans aeris que van enlairar-se, dos helicòpters, desafiant les adverses condicions meteorològiques -un vent que superava els 50 km/h-, a rescatar els agents de les BRIF. Segons aquest bomber, les BRIF i els pilots dels helicòpters van comunicar-se a través d'un canal que no escoltaven els comandaments de la Generalitat. "Va ser un xantatge emocional entre les BRIF i el pilot" que va rescatar-los, segons manté Robles.

Els GRAF i les BRIF van topar d'entrada
Els BRIF van arribar a la zona on treballaven en la línia de defensa els GRAF de Barcelona i Lleida cap les 12.00 hores del migdia, quatre hores abans de l'atrapament mortal. Segons en Guillem Pallejà, un altre dels bombers que han declarat aquest dijous, llavors ja van produir-se "certes friccions".

Els aragonesos van veure que els bombers de la unitat GRAF de Barcelona s'estaven "menjant un entrepà" i això va crispar-los. Un fet que, en les seves paraules, va fer que els agents de les BRIF "triguessin a iniciar la seva tasca".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.