Societat

Més de 200.000 cases catalanes sense llum per la nevada

La neu bloqueja el servei d'autobusos de la part alta de Barcelona. El temporal ha deixat sense escola més de 44.000 alumnes i la seva incidència en les comarques gironines fa aconsellable no viatjar per la N-II ni la AP-7 en sentit nord. Protecció civil recomana que no es facin activitats prop de la costa ni en àrees de muntanya al Pirineu i Prepirineu

El temporal de neu i vent ha deixat a Catalunya 200.000 clients de Fecsa-Endesa sense servei i ha afectat 44.000 alumnes i 85 carreteres, segons el balanç de les 16.30 hores de la Direcció general de Protecció Civil de la Generalitat. Les comarques afectades per l'apagada són el Solsonès, l'Alt Urgell, la Noguera, Lleida, el Bages i Osona.

Davant aquesta situació, el Pla especial d'emergències per nevades (Neucat) s'ha incrementat a fase 1, mentre que es manté la fase d'alerta del Pla de Protecció Civil de Catalunya (Procicat) per l'estat de la mar i del vent i el risc d'allaus. Les ratxes màximes de vent són superiors als 126 quilòmetres per hora i les comarques més afectades són les de Gironès, Maresme, Pla de l'Estany, Selva i Vallès Oriental.

Es preveu que l'episodi de neu s'allargui fins a la matinada i el de vent fins a demà dimarts, mentre que a partir del dimecres poden baixar encara més les temperatures.

Segons la previsió meteorològica, les nevades poden afectar a cotes de 200 metres sobretot en les comarques de l'Alt Camp, Alt Penedès, Alt Urgell, Alta Ribagorça, Anoia, Bages, Baix Camp, Berguedà, Cerdanya, Conca de Barberà, Garrotxa, Noguera, Osona, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Priorat, Ripollès, Segarra, Solsonès, Urgell i Vall d'Llauren. S'esperen gruixos superiors als 20 centímetres d'altura en cotes superiors als 600 metres especialment a Alt Camp, Anoia, Bages, Baix Camp, Berguedà, Conca de Barberà, Garrotxa, Osona, Priorat, Ripollès, Vallès Occidental i Vallès Oriental. És possible que en les comarques de l'interior del nord-est del país es pugui superar el llindar de nivell dos de 30 centímetres per sobre de 800 metres i de 50 centímetres per sobre de 1.000 metres.

Nens sense classe
Segons dades de la Conselleria d'Educació, uns 44.000 alumnes de 172 centres escolars s'han vist afectats pel temporal. Girona i la Catalunya central són les zones més afectades, amb més de 30.000 nens sense classe.

Els Bombers de la Generalitat han realitzat més de 115 actuacions relacionades amb el temporal, sobretot per assistència de vehicles, retirada de branques, arbres caiguts i inspecció de carreteres. Prop de 730 efectius dels Mossos d'Esquadra treballen des de primera hora del matí per solucionar les incidències produïdes en la xarxa viària catalana.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.