Societat

El terratrèmol del centre d’Itàlia acumula 235 víctimes mortals

Itàlia

“Aquest terratrèmol sembla que no es vulgui acabar ma i”, es lamentava ahir a la nit una família a la cua dels queviures d’un dels camps de refugiats als afores de L’Aquila, capital dels Abruços i de la vall colpida pel sisme. La primera sotragada de la natura, dilluns a la matinada, va deixar més de 227 morts i un miler de ferits greus.

Però no es va aturar aquí. Quaranta hores després, en caure la nit, les entranyes de la terra tornaven a retrunyir i una ona de 5,3 graus Ritcher, quasi tan violenta com la primera, va sacsejar les castigades cases de la regió. Les ambulàncies udolaren novament per les carreteres d’aquesta vall als peus del Grande Sasso, la muntanya més alta del centre d’Itàlia. Els seus habitants, apinyats als camps de refugiats, ho observaven gairebé sense reaccionar. Ja són dos dies que resisteixen els terribles espasmes de la terra, que no dóna treva. Diversos milers de persones han abandonat la província i s’han refugiat a les ciutats de la costa i de la veïna regió del Laci.

El primer ministre, Silvio Berlusconi, va visitar ahir algunes poblacions afectades i va recomanar als veïns que hi romanien que vagin “a passar uns dies al mar: l’Estat ho paga”. No semblava una tasca tan fàcil com pronosticava el premier italià, ja que alguns hotels es van resistir la primera nit a alliberar habitacions, en contrast amb altres establiments i milers de ciutadans que s’abocaren a ajudar els damnificats. De manera que el nombre de persones sense sostre per ara s’ha reduït a 17.000, segons les autoritats.

El govern ha promès reconstruir la regió en pocs mesos malgrat la crisi econòmica; ja ha alliberat 300 milions d’euros i ha demanat ajut al Fons per a Catàstrofes de la Comissió Europea.

Però les tasques de reconstrucció hauran d’esperar, perquè per ara la terra encara no permet un moment de respir i posa en perill la vida dels equips de salvament. Ahir es van comptabilitzar prop de 300 sacsejades. Tot i així, els socorristes van aconseguir salvar un centenar de persones de sota la runa. Fins i tot van alliberar una noia més de 42 hores després del primer sotrac. Avui, tercer dia després del sisme, encara podria quedar alguna esperança de trobar algun altre supervivent, però el fred de la nit empitjora les perspectives. A més, aquest no és un terratrèmol qualsevol, segons els experts. Normalment, després de la primera ona se’n produeixen més de menys intenses, però els Abruços són encara ara un mar agitat i ningú sap quan deixarà de colpir els seus pobles mig ensorrats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.