Societat

Un transsexual lluita per recuperar una nena que va cuidar des del seu naixement

Alondra, un transsexual de 39 anys a qui les autoritats del conservador Estat mexicà de Jalisco li van treure fa tres anys la custòdia d'una nena a la qual cuidava des de que va néixer, podria recuperar en els pròxims dies a la menor.

Després de tres anys de plets, Alberto Àvila Vélez, nom veritable d'Alondra, va rebre a l'octubre una decisió al seu favor per a recuperar a la nena, que dimecres que ve complirà 11 anys. No obstant, les autoritats de Jalisco es van negar a acatar-lo i van recórrer a una empara judicial, del que se sabrà si procedeix en els pròxims dies.

Alondra ha explicat que va rebre al nadó de mans de la seva mare el novembre de 1997 en el municipi de Tala, a uns 60 quilòmetres de Guadalajara. La dona va dir que tornaria a per la nena però mai ho va fer.

"La deixar al meu càrrec, va marxar i fins avui no he tornat a saber res d'ella, així que des d'aleshores és com la meva filla. Allà ningú em qüestionava que jo tingués una nena, i vaig decidir venir a viure a Guadalajara el 2003", ha detallat el transsexual.

Des de llavors, Alondra va cuidar a la petita com si fos la seva filla tot i la reprovació d'un sector de la conservadora societat de Guadalajara. El transsexual va inscriure a la nena en una escola pública i a classes de catecisme. "Ha dut una vida normal com qualsevol nena i sempre em diu que jo sóc la seva mare", repeteix amb insistència.

L'oncle de la menor
Quan la petita va complir nou anys, el 2006, les autoritats de l'Estat de Jalisco, del que Guadalajara és la capital, li van treure la custòdia de la menor i van enviar la nena a un alberg amb l'argument que un oncle de la menor reclamava la seva custòdia.

Més tard, el govern va negar el lliurament al familiar de la petita perquè no complia els requisits, però tampoc la hi va retornar al transsexual, qui des de llavors ha vist a la menor unes tres vegades al mes.

El passat 28 d'octubre el jutjat va determinar que l'administració havia de lliurar-li a la menor, però aquesta institució no va acatar la decisió. De fet, el Consell Estatal de Família del govern de Jalisco va promoure una empara judicial en contra de la resolució i va canviar a la nena d'alberg.

Prohibides les visites
Així mateix, va advertir en un document oficial a Alondra que té prohibit visitar a la menor. "Vostè no ha modificat la seva forma de guanyar-se la vida i la seva conducta mateixa no s'ajusta als paràmetres de convivència social elementals perquè una menor d'edat tingui un punt de referència moral per a la seva vida d'adulta", diu el comunicat oficial.

Alondra ha qualificat aquesta actitud d'homofòbia i discriminatòria. "El jutjat ja va determinar amb exàmens pericials que la nena està bé amb mi i és la resolució d'un tribunal", ha dit.

Segons ha assegurat, des del gener passat treballa en una Organització No Governamental (ONG) encarregada de promoure els drets de les persones, on guanya l'equivalent a 350 dòlars mensuals, quantitat que -afirma- és suficient per a mantenir amb dignitat a la nena.

"Sé que serà molt difícil i que em falta molt per lluitar. Ella em vol com a la seva mare i per a mi això és suficient per a no rendir-me mai", va concloure.
 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
MOBILITAT

Trànsit vol instaurar un tram de cent quilòmetres de velocitat variable a l’AP-7 entre Maçanet i el Vendrell

BARCELONA
serveis

Vidreres inicia el control del servei d’abastament d’aigua potable a les urbanitzacions

vidreres
meteorologia

La calor toca sostre i s’acarnissa a l’Empordà

barcelona
societat

Protesta pel possible desallotjament a l’antiga escola Massana

BARCELONA

Controlat l'incendi de Maçanet de la Selva per un vehicle calcinat a l'AP-7

maçanet de la selva
SOCIETAT

Formació i celebració a Salt en el Dia de la Dona Africana

salt
Economia

Sánchez anuncia acord social per jubilacions parcial i activa

barcelona

Detecten casos d’animals salvatges infectats amb llengua blava a l’Alta Garrotxa

girona
medi ambient

Estabilitzat el foc de l'Urgell, que ha afectat 209 hectàrees

Ciutadilla