Societat

L'OMS declara l'alerta per pandèmia de la grip A

Segons l'últim balança de l'organisme, els casos infectats pel virus AH1N1 al món s'acosten als 18.000 en 74 països

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha declarat l'alerta per pandèmia per la grip A. Així ho ha confirmat la directora general de l'organització, Margaret Chan, en una roda de premsa celebrada a Ginebra. És el primer cop des del 1968 que es declara la pandèmia per la grip.

L'anunci es produeix després que els experts de l'organisme hagin mantingut una reunió per teleconferència en la qual han analitzat si es donaven els criteris per elevar el nivell d'alerta pandèmica a la fase més alta, la 6. Fins aquest dijous, l'alerta pandèmica estava situada en la fase 5.

Aquest dimecres, Chan ja va mantenir contactes telefònics amb els ministres de salut dels països més afectats pel virus, entre els quals l'Estat espanyol, on hi ha uns 300 casos. També està previst que convoqui els ambaixadors de diversos països, un cop anunciï l'alerta per pandèmia.

Segons l'últim balanç de l'OMS, els casos d'infectats pel virus A/H1N1 al món arriben ja a 17.737 en 74 països, amb 141 morts des que es va declarar el brot de grip a finals del mes d'abril.

Als EUA, els infectats pel virus superen els 13.000; a Mèxic arriben a 6.000; Canadà en té més de 2.000, i Austràlia ja ha superat el miler.  El Japó, el Regne Unit i Xile són d'altres països amb més persones afectades. L'Estat espanyol es troba entre els vuit països amb més casos confirmats.

Ministra de Salut
La ministra de Sanitat, Trinidad Jiménez, ha llançat un missatge tranquil·litzador després que l'OMS va elevar el nivell d'alerta fins al nivell 6. Segons Jiménez, el canvi de fase no suposa "canvis en la vida quotidiana" i tampoc vol dir que la malaltia sigui més greu perquè la seva evolució "segueix sent favorable".

Segons la ministra, la diferència entre el nivell anterior i l'actual és l'extensió de la malaltia, que es contagia "molt ràpidament". A partir d'ara, el ministeri se centrarà en "la contenció" i no en la "detecció".

La ministra ha explicat que en aquests moments hi ha una comissió d'experts que treballa per delimitar els grups de risc que caldria vacunar i ha recordat que existeixen dosis suficients d'antivirals.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.