Societat

La jutge desacredita l'informe dels Mossos en tancar el cas Vilaró

Creu que el text presentat fa unes setmanes, en què la policia catalana afirmava que no podia ser que una pilota de goma hagués causat la lesió de melsa al cap de la Guàrdia Urbana, és una "simple hipòtesi". Tanmateix, la magistrada arxiva l'expedient perquè no es pot identificar el mosso que hauria disparat el tret polèmic

El jutjat d'instrucció número 28 de Barcelona ha arxivat la investigació per les lesions sofertes l'estiu passat pel cap de la Guàrdia Urbana, Xavier Vilaró, encara que desacredita l'últim informe dels Mossos d'Esquadra que qüestionava que l'intendent fos ferit per l'impacte d'una pilota de goma.

En la interlocutòria amb què comunica la decisió, la jutge acorda arxivar les diligències que va obrir arran de les lesions denunciades per Vilaró en els incidents esdevinguts a la plaça Espanya de Barcelona el 30 de juny, en els aldarulls que es van produir al juny durant la celebració de la victòria de la selecció espanyola en l'Eurocopa.

Després de gairebé un any de tenir el cas obert, la magistrada ha acordat tancar-lo a causa de la dificultat de determinar l'autoria de les lesions de l'intendent major, que sempre ha mantingut que va ser ferit en rebre l'impacte d'una pilota de goma llançada pels antiavalots dels Mossos. La lesió va provocar que calgués extirpar-li la melsa.

La interlocutòria, a més, qualifica de "simple hipòtesi" l'últim informe que la policia catalana va aportar al jutjat, en què sembrava dubtes sobre si Vilaró havia resultat ferit per l'impacte d'una pilota de goma.

L'esmentat informe policial "no implica que el fet denunciat, com a tal, no existís", afegeix la jutge, que recorda que els informes forenses apunten que la lesió de Vilaró es pot correspondre amb un cop de pilota, "pel que qualsevol valoració subjectiva està mancada de cap interès".

L'informe dels Mossos mantenia que els trets dels antiavalots no anaven dirigits cap al lloc on es trobava Xavier Vilaró, però la jutge desmunta aquest argument en assenyalar que la policia no podia saber la posició exacta de l'intendent atès que aquest va dir haver-se lesionat "quan feia la volta a la plaça".

Una altra de les excuses de la policia de la Generalitat és que els dos agents que van veure Vilaró una vegada restaurat l'ordre a la plaça no van apreciar que aquest presentés lesions, però la jutge recorda que aquest fet no qüestiona la versió del cap de la Guàrdia Urbana, ja que ell mateix no va donar importància a l'impacte rebut "fins l'endemà", quan va començar a percebre un dolor agut a causa d'una hemorràgia interna d'evolució lenta.

L'advocat de Vilaró, Jordi Pina, ha reclamat fins en tres ocasions a través del jutjat la identificació dels agents que van participar en el dispositiu policial de la plaça Espanya, l'última d'elles després de conèixer l'informe dels Mossos d'Esquadra que s'apartava de la versió oficial dels fets.

Tanmateix, la jutge ha denegat aquesta última petició, i ara indica que l'informe presentat per la policia catalana sí que identifica els mossos responsables dels dispositiu i els agents que van disparar els trets amb pilotes de goma.

"El nombre d'escopeters, les pilotes fetes servir i el desconeixement de la trajectòria de la pilota que pel que sembla va impactar en la víctima impedeix conèixer en tot cas la identitat del mosso d'esquadra que va efectuar el tret, i les diligències demanades tampoc contribuiran a això", recalca la jutge.

La decisió judicial deixa a Vilaró la possibilitat d'acudir a la via administrativa si considera que les lesions corresponien a una actuació "desproporcionada i negligent", encara que la jutge avança que, donada la situació, era evident la necessitat de restaurar l'ordre públic "adoptant les mesures precises per a això".

El lletrat ha assegurat que no presentarà cap recurs contra la resolució judicial –que qualifica d'"impecable"– perquè en no donar credibilitat a l'informe dels Mossos d'Esquadra reconeix que el cap de la Guàrdia Urbana "sempre ha dit la veritat" sobre l'origen de les seves lesions.  Per Pina, la interlocutòria judicial restaura "l'honorabilitat i la professionalitat de Xavier Vilaró".

Diverses informacions periodístiques van posar en dubte que Vilaró hagués rebut un cop de pilota de goma i apuntaven fins i tot que les lesions havien estat causades per una pallissa rebuda en un local nocturn.

La versió del cap de la Guàrdia Urbana va estar sota sospita durant setmana i va provocar una crisi institucional, ja que l'oposició municipal es va mostrar escèptica i va exigir una investigació a fons.

Els Mossos, tot i que públicament van acceptar la versió de l'intendent major, no van acabar de creure-hi mai, i aquest punt de vista s'ha posat de manifest en l'informe lliurat al jutjat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.