Societat

Els enginyers veuen oportunitats en el futur magatzem de residus nuclears

El Col·legi d'Enginyers industrials de Catalunya considera que no suposa cap risc de seguretat

El Col·legi d'Enginyers industrials de Catalunya considera una gran oportunitat per al sector energètic català la construcció al país del magatzem temporal centralitzat per als residus nuclears que projecta el Ministeri d'Indústria i que segons el seu parer no suposa cap risc de seguretat.

Antoni Tahull, responsable dels temes d'energia d'aquest òrgan, ha explicat que la polèmica instal·lació, a la qual de moment només els ajuntaments de Yebra (Guadalajara) i Ascó (Ribera d'Ebre) han presentat la seva candidatura, suposaria un impuls per al "clúster" de coneixement de l'energia nuclear existent al Principat.

El pla del ministeri és la construcció d'un magatzem que suposaria una inversió d'uns 700 milions d'euros i la creació d'entre 300 i 500 llocs de treball, així com la posada en marxa d'un centre tecnològic associat.

"Tant un emplaçament a Ascó com a Vandellós (Baix Camp) seria bo des del punt de vista estratègic; tenen bons accessos, i compten amb un entorn social i laboral adequat: els enginyers que estan treballant a les plantes, per la qual cosa el centre tecnològic associat no s'instal·laria en un descampat científic", assegura Tahull.

Aquest expert subratlla que la seguretat en l'emmagatzematge de residus nuclears "és absoluta" i que no s'ha produït cap incident que justifiqui les pors sobre aquesta instal·lació, "que estaria molt ben vigilat davant qualsevol mena de robatori, atac terrorista o de qualsevol tipus".

Fins avui , totes les centrals de l'Estat han emmagatzemat els residus d'alta activitat a les piscines refrigerades de les seves pròpies edificacions.

Segons dades del Col·legi, Catalunya genera al voltant del 40% de l'energia nuclear de l'Estat, i la part proporcional del total de residus d'aquesta producció.

Les vuit centrals en actiu produeixen uns 150 metres cúbics de residus o "l'espai ocupat per un piset de seixanta metres quadrats", explica Tahull utilitzant un símil més visible.

Segons el parer d'aquest enginyer, centralitzar els residus en un únic magatzem en comptes de tenir-los dispersos a les piscines reduiria el risc d'incidents com el produït a Ascó (Ribera d'Ebre) -quan un abocament va provocar la detecció de partícules radioactives fora de les instal·lacions- ja que en comptes d'estar preservats per aigua estarien en un recinte que no precisa una renovació del refrigerant.

La modalitat del magatzem en superfície ha predominat sobre la modalitat de subterrània, pels seus riscos geològic i sísmics.

A més, explica Tahull, la capacitat energètica de l'urani continua, una vegada utilitzat, en més d'un 90%. Ja hi ha equips a França i EE.UU que estan reutilitzant aquest material després del seu reprocessament, "pel que seria absurd abandonar-lo en profunditat com un residu quan és un recurs energètic que pot ser renovable".

En aquest sentit, l'enginyer estima que en el termini d'uns 10 a 15 anys es generalitzarà el reprocessament d'aquests residus -sobretot quan sigui més avantatjós econòmicament que l'extracció-, i d'aquí la importància que al costat del magatzem s'ubiqui un centre tecnològic, ja que es tracta d'un combustible que es podrà seguir reutilitzant.

Tahull recalca que és "injustificat" parlar de riscos, ja que quan els residus arribin al ATC, si aquests han passat prèviament sis anys en la piscines de les centrals hauran vist reduïda la seva activitat radiològica en una sisena part des del moment en què van ser extrets del vas del reactor.

Davant dels possibles riscos apuntats pels ecologistes en el transport des de les centrals, aquest especialista indica que els residus aniran sempre confinats en uns dipòsits de seguretat i, encara que hi hagués un descarrilament del vagó en què viatgen, la reduïda velocitat del comboi impediria que es malmetés la beina.

Tahull assenyala que Catalunya ha estat pionera en l'energia nuclear a l'Estat. "Té base científica per gestionar el magatzem i el centre tecnològic, gràcies l'experiència de les seves quatre centrals i compta amb una universitat politècnica on s'imparteix l'especialitat d'energia nuclear, que estan creant un banc d'enginyers amb el coneixement suficient per gestionar aquest tema"


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
SERVEIS

Reforcen la Guàrdia Urbana de Tarragona amb 12 nous agents

Tarragona
La Jonquera

Autorització del parc eòlic Galatea, però només és administrtiva

La Jonquera
salut

Can Ruti elimina les arrítimes més freqüents de forma més segura

Badalona

El Pla de l’Estany posarà càmeres per detectar abocaments incontrolats

banyoles
SERVEIS

Reoberts tots els carrils de l’AP-7 després d’un matí molt complicat

Sant Cugat del Vallès

L’Ajuntament aprova el Pla Director d’Aigua

porqueres
SERVEIS

TMB vol tancar l’any amb un 25% de la flota de busos de zero emissions

BARCELONA
societat

Òmnium rebutja amnistiar els policies investigats per les càrregues de l’1-O

girona / aiguaviva
SERVEIS

Problemes en la reparació de la fuita d’aigua que afecta el Montsià

L’Aldea