Societat

Pendents de Xile

Quatre famílies catalanes continuen sense saber si han sobreviscut els parents que tenien a la zona del terratrèmol dissabte passat. El govern català intenta fer d'intermediari, però encara no hi ha informació oficial

Miguel Herrero, Gemma López i el seus pares, i Joan Badal continuen il·localitzables. Són els ciutadans catalans que eren a Xile dissabte passat, dia del terratrèmol. Les seves famílies han intentat des del dia 27 posar-se en contacte amb ells de totes les maneres possibles, per telèfon i per correu electrònic, i contactant insistentment amb les autoritats espanyoles, xilenes i catalanes.

Dubtes sobre el cas d'Alella
A més d'aquests tres casos, hi ha el de la família del desaparegut Miquel Marín, el noi de 29 anys d'Alella. Tot i que alguns mitjans publicaven dilluns que Miquel havia patit un fort el cap i se l'havia endut el mar, des del govern asseguren que cap autoritat xilena l'ha donat per mort, ja que no s'ha localitzat el cadàver.

Miquel Marín era a l'illa Robinson Crusoe amb cinc persones més amb una tenda de campanya quan els va sorprendre el tsunami. Els acompanyants el van veure desaparèixer, però el cos no ha estat localitzat, de manera que no se sap del cert si ha sobreviscut. La seva família s'ha mostrat a l'AVUI.cat molt confusa per totes les informacions, i no ha volgut fer cap tipus de declaració.

Niubò i Carod, intermediaris
Mentrestant, des del govern català, Rafael Niubò, secretari general de la vicepresidència, s'ha posat en contacte amb totes les famílies afectades i els està fent de pont amb el país i les autoritats del país andí. A més a més, aquest dimecres la Generalitat ha habilitat un número de telèfon (93 567 64 19) per poder atendre consultes i rebre tota la informació que pugui facilitar la recerca dels desapareguts catalans pel terratrèmol, que ja ha causat gairebé 800 víctimes mortals.

A més a més i des de dissabte, el vicepresident del govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, coincidint amb una visita oficial a l'Argentina, està agilitzant contactes perquè els ciutadans catalans siguin localitzats i, si és el cas, que puguin tornar immediatament a casa.

Turistes i famílies catalano-xilenes
Miguel Herrero, de 51 anys i de Barcelona, estava de turisme a Sud-amèrica des del passat 9 de gener i tenia previst tornar a Catalunya el proper 25 de març. Viatjava amb la seva companya Mercedes Sánchez, gaditana de 49 anys. La seva germana, Eva Herrero, va rebre un mail de Miguel just el dia abans del terratrèmol on els explicava que eren a Cañete (regió de Bío Bío) i que marxaven cap a Lebu i la ciutat de Concepción.

Gemma López, de Barcelona, ja fa anys que viu a Concepción amb el seu marit, el xilè Edgardo Sanzana, i amb la seva filla, Nadia, nascuda fa un mes. Els pares de Gemma havien viatjat al país per conèixer la seva néta. Tots cinc eren a El Pingueral (regió de Bío Bío) el dia del tsunami i estan sense localitzar.

Un cas molt similar és el de Joan Badal, de Vilanova i la Geltrú, que viu des de fa molts anys a la ciutat de Concepción amb la seva dona xilena i els seus dos fills. La seva família continua sense saber res d'ells des de dissabte.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.