Societat

Busquen dues famílies catalanes il·localitzables després del terratrèmol de Xile

La família de Gemma López, de Barcelona, no sap res d'ella, el seu marit xilè i la seva filla d'un mes, que viuen a El Pingueral, a la costa, des de dissabte. Amb ells també hi havia els pares de Gemma, de visita al país des de mitjans de gener. Una altra famílía, Joan Badal Saera, els seus dos fills i la seva dona xilena, residents a Concepción, tampoc poden ser localitzats pels seus familiars

Es diu Nadia Milena i va néixer fa un mes a Concepción. Ella i els seus pares, Edgardo Sanzana Santana, xilè, i Gemma López Cárcel, de Barcelona, juntament amb els seus avis catalans estan il·localitzables des de dissabte a El Pingueral (comuna de Tomé, regió de Biobío), a la costa xilena, arran del terratrèmol de 8,8 graus al país andí.

Segons ha explicat a l'AVUI.cat Francesc Enric López, germà de Gemma, des de dissabte que no saben res de la família tot i que ho han intentat via telèfon i via mail. Tampoc han aconseguit cap informació útil de cap administració.

Des de Barcelona, han parlat amb el ministeri d'Afers Exteriors del govern espanyol, que ha habilitat un telèfon d'emergències però que Francesc Enric assegura que “només és per deixar les dades”. L'última trucada l'han fet aquest matí de dimarts quan s'han posat en contacte amb l'ONEMI, el ministeri d'Afers Exteriors xilè, que els ha comunicat que encara no han pogut accedir a la zona d'El Pingueral, i que avui mateix intentaran arribar-hi per fer recompte de les destrosses i els desapareguts.

Edgardo Sanzana, doctor en medicina per la Universitat de Barcelona, és catedràtic de la Universitat de Concepción i Gemma López és metge anestesista.

Els pares de Gemma havien marxat de Barcelona cap a Xile a mitjans de gener per viure el naixement de la seva néta i tenien previst tornar a Catalunya al mes d'abril.

Un vilanoví amb qui no es pot establir contacte
El cas del vilanoví Joan Badal Saera és similar. Segons informa l'agència Efe, ell, els seus dos fills i la seva dona xilena, residents a la ciutat de Concepción, estan desapareguts des de dissabte, quan es va produir el terratrèmol, segons una neboda de la família Gina Balladares. Balladares ha explicat que fa diversos dies que intenta posar-se en contacte amb ells a través dels seus telèfons particulars i Internet però el resultat ha estat infructuós.

"És inútil, intento trucar i comunica, no hi ha connexió o les línies estan col·lapsades", lamenta Gina Balladares, que resideix a Vilanova i la Geltrú. Joan Badal viu al barri de San Pedro de la Paz des de fa molts anys amb la seva dona María Rojas, xilena. Els seus fills, Cintia, de 40 anys, i Juan, de 54, resideixen a la capital Concepción i Valparaíso, respectivament, zones també afectades pel sisme.

Balladares, nascuda a Xile i coneixedora de la zona devastada ja que va viure allà durant molts anys, tem per l'estat dels seus oncles, d'avançada edat, perquè les imatges mostren un paisatge negat per les aigües del riu Bío Bío. Fins ara, Gina Balladares només ha pogut posar-se en contacte amb el Ministeri d'Afers Estrangers però no li han pogut informar sobre la situació de la seva família. "No saben res –ha assenyalat– ja que el cònsol de la zona tampoc no ha pogut arribar".

"Només he pogut saber que hi ha moltes persones refugiades en una granja que esperen a ser rescatades, però no saben si entre aquestes estan els meus oncles", ha comentat. Balladares, que durant la seva estada a Xile ja va experimentar sismes de diferent intensitat, assegura que la sensació que es viu és d'"impotència". "L'únic que pots fer –recorda– és sortir corrents de la casa i buscar un lloc on no hi hagi res que et pugui caure a sobre".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.