Societat

El Mac fa 25 anys

Tecnologia

Fa un quart de segle un nou estri arribava al mercat per revolucionar la forma de treballar i gaudir del temps lliure: Apple llançava al mercat el Macintosh, més conegut com a Mac, el qual s'ha convertit en un èxit de vendes malgrat la crisi.

El Macintosh, el primer ordinador comercial amb ratolí i interfície gràfica, va arribar al mercat el 24 de gener del 1984 amb un microprocessador Motorola 68000. El seu preu era: 2.500 dòlars.

Apple -que aleshores encara era coneguda com Apple Computers i només produïa software i ordinadors- va llançar el seu nou producte amb un anunci de televisió que va dirigir Ridley Scott, que es va veure només un cop i que va costar 1,5 milions de dòlars.

Macintosh va suposar un abans i un després de la informàtica i va introduir un canvi radical en la forma en què els usuaris es relacionaven amb les màquines.

Aquest primer Mac es venia amb dos programes aleshores revolucionaris: MacPaint, que permetia pintar amb el ratolí, i MacWrite, el primer processador de textos amb el qual l'usuari veia a la pantalla el que després apareixeria en el paper.

Es tractava d'un aparell molt més senzill de manegar i entendre que la resta dels ordinadors comercials del moment i molts creuen que va establir les bases per productes posteriors com el sistema operatiu Windows.

El Macintosh era a més un aparell més fàcil de transportar que el seus competidors perquè, malgrat el seu pes, el disc dur estava incorporat al monitor i tenia, fins i tot, una nansa per moure'l.

El Mac va tornar a resorgir a finals de la dècada dels 90 amb el retorn de Steve Jobs d'Apple i el llançament de l'atractiu iMac el 1998.

Vint-i-cinc anys després, el Mac segueix registrant rècords de vendes en les seves versions de portàtil i ordinador de sobretaula tot i la crisi mundial que viu el sector. En el primer trimestre de l'actual exercici comptable d'Apple, la companyia ha venut 2,5 milions d'unitats del Mac, un 9% més que en el mateix període de l'any anterior.

El 2001, amb el llançament del reproductor mp3 iPod i del telèfon mòbil iPhone el 2007 la firma californiana va tornar a donar en el clau i tots dos productes són avui líders de vendes. I és que, de nou, Apple ha apostat per productes que combinen hardware i software, són fàcils d'utilitzar i el seu disseny supera als de la competència.

Amb què ens sorprendrà la companyia en els pròxims anys és impossible d'avançar però en el sector circulen rumors que Apple projecta llançar un nou Mac Mini i una versió simplificada de l'iPhone. Per confirmar-ho haurem d'esperar a l'estiu, moment en què el grup acostuma a llançar nous productes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.