Societat

Els musulmans de Catalunya inicien la celebració de la Festa del Xai

Religió

Milers de musulmans han iniciat aquest dilluns la Festa del Sacrifici, coneguda també com la Festa del Xai, a tot Catalunya. Centenars de persones han celebrat aquest acte en diferents llocs de Barcelona, com el Museu Marítim i el Frontó Colom. Els musulmans recorden un episodi de l'Alcorà en el qual Déu ordena en somnis a Abraham que sacrifiqui el seu fill, però quan està a punt de fer-ho, Déu li posa un xai per evitar que mati el nen.

El portaveu del Consell Islàmic, Mohammed Halhoul, ha explicat que aquesta "és la festa més important del món musulmà, en la que se sacrifica un xai en commemoració del que va fer el profeta Abraham".

Halhoul ha explicat també que la festivitat culmina el final del pelegrinatge a la Meca, a l'Aràbia Saudita. A l'acabar l'acte al Frontó Colom, a la Rambla de Catalunya, el portaveu del Consell Islàmic ha explicat que "se celebra una oració, com la que es fan a diari, però amb l'excepció que es porta a terme pel matí i es fa un sermó que recull tot el què és l'acte en sí". De fet, ha dit que es fa referència a què és el sacrifici i a les formes, i s'insisteix en el bon comportament i la generositat i el compartir el sentiment amb els altres".

Per la seva part, el secretari general del Centre Islàmic Camí de la Pau, Mohammad Iqbal, ha explicat que durant el dia es visita als amics i familiars, es fan regals als petits i s'invita a menjar als companys. Iqbal ha fet aquestes declaracions després de l'oració a la sala Marquès de Comillas del Museu Marítim de Barcelona. De fet, després de vuit anys celebrant la festa al poliesportiu del Raval l'oració s'ha traslladat aquest any al Museu Marítim.

Jornada del sacrifici
La jornada del sacrifici s'estructura en tres parts. Primer té lloc l'oració, una pregària ritual de les més multitudinàries de l'any i es fa poc després que surti el sol. Després es fa el sacrifici, que el pot fer el cap de família, un altre musulmà a qui s'encarregui la feina o un carnisser de confiança.

El ritual consta de diverses parts. En primer lloc, la col·locació de l'animal, que ha d'estar orientat cap a la Meca i s'ha de col·locar sobre el costat esquerre de l'animal. En segon lloc, en el ritual previ al sacrifici, s'ha de dir Bismil·lah wa Al·lahu Akbar (En el nom de Déu, Déu és gran). Finalment, el sacrificador fa un tall de manera que quedin seccionades les venes jugulars, la tràquea i l'esòfag, i ha de deixar dessagnar l'animal completament. La festivitat acaba amb una celebració familiar, en un gran àpat on es reuneix tota la família.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.