Societat

El Comitè de Bioètica avala que les menors a partir de 16 anys puguin avortar sense el consentiment dels seus pares

Recomana que s'asseguri la maduresa de les noies

El Comitè de Bioètica de Catalunya avala que les menors d'entre 16 i 18 anys puguin avortar sense el consentiment dels seus pares o tutors, en l’informe sobre La persona menor d’edat en l’àmbit de la salut i una declaració respecte a la Interrupció de la gestació en les noies de 16 a 18 anys. Aquest òrgan assessor del govern de la Generalitat recomana no obstant que es presti una atenció personalitzada a les noies per assegurar-se de la seva maduresa.

El Comitè de Bioètica sosté en una resolució sobre l'avantprojecte de llei de salut sexual i reproductiva que no hi ha cap raó per considerar la interrupció de l'embaràs com una decisió "radicalment diferent d'altres decisions mèdiques". Per aquest motiu es remet a la legislació vigent sobre l'autonomia del pacient, que estableix la plena capacitat de la persona de 16 anys per prendre decisions relatives a les actuacions clíniques que l'afecten.

El comitè subratlla la "dificultat intrínseca" d'adoptar una decisió com un avortament i la "complexitat pròpia del període de vida de l'adolescència". En aquest sentit, adverteix sobre la necessitat d'una "atenció personalitzada" de la dona per part del professional sanitari per assegurar-se la seva maduresa a l'hora de prendre la decisió. Alhora, reclama que la menor que vulgui avortar i sigui considerada capaç, ha de gaudir del dret a la confidencialitat, perquè informar els pares o tutors sense el seu consentiment podria acabar provocant una ruptura en la seva confiança amb la confidencialitat del sistema sanitari.

Això no obstant, el comitè també subratlla que si a criteri mèdic es detecta un perill greu, el facultatiu haurà d'informar "obligatòriament" de la situació als pares i tutors, si bé aquesta facultat no es pot usar per imposar el criteri dels professionals interpretant "per se" l'avortament com una situació de risc greu.

Precisament, en una altra resolució més genèrica aprovada avui sobre l'atenció mèdica als adolescents, el Comitè remarca que els més grans de 16 anys tenen la majoria d'edat sanitària, si bé "convé" que comparteixin la seva situació amb els pares i tutors si es considera que els seria d'ajuda per afrontar millor el seu problema.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.