Societat

Deu persones ingressades en hospitals catalans amb símptomes de la malaltia

Els possibles infectats, que havien viatjat a Mèxic, presenten tan sols símptomes lleus

Set nous casos sospitosos d’infecció pel virus A/H1N1 a Catalunya es van afegir ahir als tres ja coneguts durant el cap de setmana. La consellera de Salut, Marina Geli, va comunicar que sis homes i quatre dones d’entre 21 i 32 anys, tots ells amb l’antecedent d’haver tornat d’un viatge a Mèxic la darrera setmana, presenten símptomes respiratoris lleus (tos, cansament i febre) i estan ingressats en diferents hospitals a l’espera que les analítiques confirmin o descartin la infecció pel virus. Un jove de 21 anys, estudiant de la Universitat Pompeu Fabra, va ser ahir al vespre el primer cas sospitós descartat.

Cinc pacients són a l’Hospital Clínic de Barcelona i la resta a Sant Pau, al Josep Trueta de Girona, a l’Hospital de Campdevànol, al de Granollers i a l’Hospital Plató. Alguns dels afectats van viatjar a la Riviera Maia, una zona de Mèxic que de moment no està especialment afectada pel virus, però tots van passar pel Districte Federal.

Les deu persones ingressades han rebut dosis de l’antiviral oseltamivir, comercialitzat sota la marca Tamiflu, del laboratori Roche. Salut disposa d’unes 50.000 dosis d’aquest antiviral, que va emmagatzemar des del 2005 com a mesura per combatre una possible pandèmia de grip aviària. Segons el director general de Salut Pública, Antoni Plasència, el tractament és efectiu contra el virus A/H1N1. D’altra banda, a l’Estat hi ha un estoc de fins a deu milions de dosis d’oseltamivir.

Les mostres dels pacients que estan sota sospita han de ser analitzades al centre d’urgències de seguiment epidemiològic de l’Hospital Clínic. Les que resultin positives a través de tècniques d’eliminació –ja que, en tractar-se d’un virus nou, no es disposa de reactius– han de ser enviades al Centre Nacional de Microbiologia de Majadahonda, a Madrid. Geli va insistir que Catalunya no està en situació d’emergència, però sí d’alerta epidemiològica, i va fer una crida a la calma.

La ministra de Sanitat, Trinidad Jiménez, va anunciar ahir que es reforçarà el sistema de coordinació amb les comunitats autònomes, amb una videoconferència i dues conferències informatives diàries. D’altra banda, el govern central ampliarà els controls sanitaris a tots els aeroports de l’Estat, i no només als que fan vols amb Mèxic. En qualsevol cas, la ministra es va mostrar confiada i va insistir que no hi ha motiu per a l’alarma.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.