Societat

La grip s’agreuja un grau

L’OMS eleva el nivell d’alerta per pandèmia

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) va elevar ahir a la nit el nivell d’alerta pandèmica per la grip porcina del grau 3 al 4, en una escala de 6, cosa que implica que el virus A/H1N1 es transmet fàcilment de persona a persona. L’anunci el va fer el director general en funcions de l’OMS, Keiji Fukuda, després d’una reunió del comitè d’experts encarregat d’examinar l’evolució de l’epidèmia arreu del món convocada en fer-se públics els primers casos confirmats a Europa, un a l’Estat espanyol i dos al Regne Unit.

Després de reconèixer l’evidència que la infecció es contagia entre persones, l’OMS va indicar que de moment no ha establert cap restricció ni cap recomanació sobre vols internacionals o tancament de fronteres. “L’experiència ens diu que tenen poc efecte per frenar el moviment de virus”, va explicar Fukuda. L’organisme internacional considera prudent, però, que les persones que tinguin símptomes d’alguna malaltia respiratòria no facin viatges internacionals, es posin en contacte amb les responsables sanitaris i segueixin les recomanacions de les autoritats dels seu país.

La nova variant de l’H1N1 podria haver provocat 149 morts a Mèxic i una quarantena de contagis als Estats Units abans de travessar l’Atlàntic per via aèria. Així ho indiquen els tres casos confirmats fins ahir al vespre dins de territori europeu. El pacient espanyol que ha donat positiu al virus A/H1N1 és un noi de 23 anys que està ingressat a l’Hospital d’Almansa (Albacete) des de la matinada de dissabte a diumenge i que havia tornat de Mèxic feia uns dies.

Aquest jove és un estudiant d’administració i direcció d’empreses a la Universitat de València (UV) que havia viatjat a la Riviera Maya en viatge de fi de curs juntament amb cent alumnes més de la seva facultat i d’altres de la UV. El grup va tornar el dia 22, segons informa Ester Pinter.
Pel que fa als dos casos britànics, localitzats al sud d’Escòcia, també es tracta de dues persones que havien viatjat a Mèxic. D’altra banda, les autoritats sanitàries d’aquest país van informar que hi ha set persones més de l’entorn dels afectats que presenten símptomes respiratoris lleus i que estan en estudi.

Dins el territori de l’Estat espanyol, al llarg de la jornada d’ahir es van anar sumant casos sospitosos de persones que havien viatjat a Mèxic i havien tornat amb símptomes gripals, però alhora es descartaven altres casos. En total, el ministeri de Sanitat va informar de 28 casos: 26 en estudi, un de confirmat i un altre que es va descartar.

Bona part dels casos sospitosos es concentren a Catalunya, on el departament de Salut va comunicar l’existència d’almenys deu pacients en observació en diferents hospitals. Altres comunitats on hi ha pacients ingressats en estudi són les Illes Balears (2), Madrid (2), Andalusia (3), Castella-la Manxa (1), Múrcia (1), País Basc (1), Galícia (1), Navarra (1), Aragó (1) i Astúries (1).

De moment, l’únic Estat on la nova variant del virus A/H1N1 –resultat d’una recombinació de virus gripals de procedència aviar, porcina i humana– ha resultat letal ha estat a Mèxic. De fet, a la resta de llocs on s’han detectat persones infectades, els malalts han tingut símptomes més aviat lleus i han evolucionat bé als antivirals.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.