Societat

Els partits estudien ajornar 15 anys la prohibició dels toros

Si els promotors de la iniciativa de prohibir les corrides accepten la idea, tirarà endavant. Semblen descartades les corrides sense mort i la supressió immediata

Les corrides de toros poden quedar prohibides a Catalunya, però amb una moratòria que podria arribar als 15 anys. Els partits han començat a fer contactes en el tram parlamentari ja decisiu de la ILP, i analitzen aquesta hipòtesi. Està tot just a les beceroles, però és la possibilitat de què es parla. En paral·lel, tant CiU com el PSC estan en converses amb els promotors de la ILP sobre quin pot ser el contingut final de la llei.

Després de la compareixença de representants protaurins i animalistes abans de Setmana Santa, han quedat clares dues coses: les corrides sense mort del toro, a la portuguesa, no satisfan ningú. I la supressió immediata de les corrides, d’un dia per l’altre, no té un suport majoritari de les direccions del partits.

Ampli consens
ERC i ICV són totalment partidàries de la prohibició de les corrides (33 diputats). I el PP i Ciutadans reivindiquen en canvi els toros, posició a la qual cal afegir el PSC després que ha retirat la llibertat de vot (54 diputats). CiU (48 diputats) mantindrà la llibertat de vot fins al final, i són majoria els diputats nacionalistes partidaris d’acabar amb les corrides. Però també hi ha un corrent creixent al si de CiU que recela d’una prohibició que no estigui àmpliament consensuada. I els parlamentaris de les Terres de l’Ebre de pràcticament tots els partits estan fent pressió contra la ILP perquè temen que els animalistes després vulguin acabar amb els correbous tradicionals al sud de Catalunya.

Les iniciatives legislatives populars (ILP) tenen una negociació molt complexa, perquè els promotors la poden retirar si creuen que els seus objectius es desvirtuen en el tràmit parlamentari.

Això vol dir que qualsevol acord fonamentat en una moratòria hauria de ser acceptat prèviament pels autors de la ILP. La plataforma Prou ja va anunciar fa setmanes que podria parlar de moratòria, però no és clar de quants anys. Alguns diputats de CiU i del PSC donen per fet que si acceptessin la moratòria de 15 anys, la ILP tiraria definitivament endavant amb un ampli suport.

El darrer ple abans de l’estiu serà el 14 i 15 de juliol. A partir de setembre amb prou feines hi haurà plenaris, donat que s’entrarà en les escorrialles de la legislatura. Però les ILP no decauen com les altres lleis quan es dissol el Parlament. Si aquest fos el cas, la ILP es reprendria la pròxima legislatura.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.