Societat

Al Gore: "Veig que hi ha bastants escèptics a Espanya"

Medi Ambient

L'exvicepresident nord-americà Al Gore, flamant premi Nobel de la Pau 2007, ha portat avui a Barcelona la seva lluita contra el canvi climàtic, on ha afirmat que, malgrat la gravetat dels efectes d'aquest fenomen científicament provat, encara veu "bastants escèptics a Espanya".

Un miler de persones, en la seva majoria empresaris, han omplert l'auditori del Palau de Congressos de la Fira de Barcelona per escoltar l'autor del documental Una veritat incòmoda, que en una llarga conferència, gairebé idèntica a la que ja va pronunciar el mes de juny passat a la capital catalana, ha explicat les causes, els efectes i les respostes que es poden donar a aquest fenomen global.

Amb una escenificació perfectament estudiada, Gore ha recorregut a una gran pantalla i desenes de fotografies, gràfics i dades científiques per il·lustrar el veritable abast de l'escalfament global del planeta i les conseqüències que ja està tenint, especialment en els pols.

"El repte al qual ens enfrontem és d'una emergència planetària", ha advertit Gore, mentre en la pantalla se succeïen impactants imatges de glaceres fonent-se, ciutats inundades, regions desertitzades, voraços incendis, rius sense aigua i muntanyes sense neu, conseqüència, tot això, del canvi climàtic.

Malgrat l'alarmisme de les imatges, Gore ha volgut transmetre un missatge d'optimisme, ja que, segons que ha dit, "encara ens queda temps" per revertir aquesta situació, encara que "cal actuar de manera immediata" i de manera conjunta.

La classe política no té interès
En aquest sentit, Gore ha criticat la falta d'interès de la classe política, i en especial de la dreta nord-americana, per impulsar mesures que combatin el canvi climàtic, començant per la necessitat de reduir les emissions de diòxid de carboni (CO2), el principal causant d'aquest fenomen.

"Tenim tot el necessari per resoldre-ho, amb excepció de l'interès polític. Però el desig polític és un desig renovable", ha subratllat l'exvicepresident nord-americà, centrat des de fa uns anys en la lluita mediambiental.

Gore ha fet extensiva aquesta crítica a Espanya, on, lamentablement, ha "vist que hi ha bastants escèptics" respecte a la problemàtica que ell intenta donar a conèixer.

Encara que no ho ha citat, les paraules de Gore han semblat donar resposta a les declaracions d'ahir a Palma de Mallorca del líder del PP, Mariano Rajoy, qui va dir que no es pot convertir el canvi climàtic "en el gran problema mundial" i va posar en dubte les prediccions dels científics.

Per a Gore, la lluita contra l'escalfament de la Terra no ha de respondre a motivacions polítiques o ideològiques, sinó a "la nostra pròpia responsabilitat cap als nostres fills i néts", com a futurs habitants del planeta.

L'Estat, el més perjudicat
L'escepticisme de part de la població espanyola sorprèn encara més Gore tenint en compte que els efectes de l'escalfament global del planeta seran més perjudicials a Espanya que en qualsevol altre país europeu ja que, a causa de la seva situació geogràfica, s'intensificaran les onades de calor, plourà menys i hi haurà més zones desertitzades.

Això no obstant, Gore ha recordat que el canvi climàtic comporta reptes i també oportunitats, per la qual cosa Espanya, que té recursos importants de vent i sol, hauria d'apostar per l'energia renovable per exportar-la a Europa.

Amb aquesta conferència, Gore ha volgut transmetre el missatge que si el planeta no posa fil a l'agulla i impulsa de manera immediata mesures per pal·liar l'escalfament de la Terra, les catàstrofes que s'estan registrant actualment seran només "el primer glop d'una tassa amarga".

"Hi ha temps per evitar el pitjor, però cal actuar", ha exhortat un contundent i convincent Al Gore.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Pere Sala
Ambientòleg, director de l’Observatori del Paisatge de Catalunya

“Ordenar i gestionar bé el paisatge també és rendible”

Olot

La sal més salada: Cardona comercialitza per fi una sal comestible, de gran qualitat i puresa

Cardona
Marc Sabater Armengou
Independents de Vilanova - Som Poble - Alternativa Municipalista

“La nostra acció passa per la crítica constructiva al govern”

Peralada
SOCIETAT

Terrassa impulsa la marca de ciutat per projectar-se a l’exterior

Terrassa
SOCIETAT

Projecte europeu de memòria històrica amb joves de Granollers

Granollers
SOCIETAT

Nova campanya del Carnet Jove de la Cerdanya

Puigcerdà
Política

Mor Encarna Jordan, activista independentista, antifeixista i internacionalista

SOCIETAT

Menys incompliments sanitaris en els locals de tatuatges de l’àrea de Barcelona

Barcelona

L’Ajuntament denuncia per primer cop un fons voltor

girona