Societat

El no al cementiri nuclear a Ascó passa avui la revàlida

La plataforma contrària al projecte convoca una manifestació. Consideren que una mesura d’aquest tipus afecta tot el territori i no la pot decidir només un poble

L’oposició a la instal·lació d’un cementiri de residus nuclears al municipi d’Ascó tindrà avui un clar termòmetre de quina és la seva força real. Per aquest matí està convocada al mateix municipi una manifestació amb l’objectiu d’escenificar el rebuig del territori al projecte i el malestar pel que molts consideren un nou maltractament a unes comarques que se senten oblidades. La manifestació la convoca la Coordinadora Anticementiri Nuclear a Catalunya (CANC), una organització constituïda fa quatre anys per diversos grups ecologistes i de defensa del territori.

La CANC s’ha mostrat des del primer moment molt activa, aconseguint portar el debat a l’àmbit polític i implicant els representants del territori i, de retruc, tota l’organització política del país. D’aquesta manera van aconseguir el compromís del president del Parlament, Ernest Benach, de portar el debat a la cambra. Una resolució en contra de fer un cementiri a qualsevol punt de Catalunya va acabar obtenint el suport de CiU, ERC i IC.

La convocatòria de la protesta ha coincidit de ple amb la decisió de l’equip de govern d’Ascó de portar al plenari del proper dimarts la proposta d’oficialitzar la candidatura per acollir la instal·lació. No es descarta que els partidaris del projecte aprofitin la concentració per manifestar també la seva posició.

Problema de territori
Un dels arguments que defensa la Coordinadora és que l’impacte d’una instal·lació d’aquestes característiques no afecta només el municipi que l’acull, sinó també tot el territori més immediat. És per això que consideren que l’aprovació del projecte no ha de dependre més d’un sol consistori.

Per escalfar encara més l’ambient previ a la marxa d’avui, les organitzacions ecologistes Greenpeace i Ecologistes en Acció van organitzar un acte divendres al vespre on es va aprovar un manifest per aturar el projecte del cementiri a qualsevol part de l’Estat mentre no es fixi un calendari real de desmantellament de les centrals.

Un dels objectius del manifest és fer sentir la veu dels ciutadans de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, ja que segons Eloi Nolla, portaveu d’Ecologistes en Acció a Tarragona, “també és possible que sigui candidat” a acollir el cementiri nuclear, tot i que el municipi no s’ha pronunciat.

Pel que fa a la candidatura d’Ascó, Nolla considera que l’alcalde del municipi, el convergent Rafel Vidal, hauria de quedar-se al marge de la qüestió del cementiri ja que treballa a la central nuclear d’Ascó. “No pot decidir lliurement sobre aquest tema”, va manifestar Nolla, que sospita que Vidal podria haver rebut pressions des de la direcció de la central.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.