Societat

CDC suspendrà els seus regidors d’Ascó si donen suport al dipòsit nuclear

Puig matisa Mas i recorda el posicionament contrari de la federació al Parlament

El secretari general adjunt de CDC, Felip Puig, va advertir ahir a l’alcalde d’Ascó i a la resta de regidors convergents del consistori que seran suspesos de militància si dimarts que ve voten a favor de presentar la candidatura per acollir un cementiri de residus nuclear. “Si la decisió final dels càrrecs de CiU a Ascó és contrària al posicionament del partit a nivell nacional, és obvi que es procedirà a suspendre’ls de militància”, va afirmar recordant que “Catalunya ja té més que coberta la quota de contribució nuclear”.

Les declaracions de Puig es produeixen l’endemà que el president de la federació nacionalista, Artur Mas, deixés en mans de l’alcalde d’Ascó, Rafael Vidal, la decisió de donar llum verda a la candidatura remarcant que “un ajuntament sempre té via lliure per prendre les decisions que consideri oportunes”. Les afirmacions de Mas van causar desconcert en el seu partit a les Terres de l’Ebre, que des del primer moment s’ha oposat al dipòsit nuclear recordant la resolució del Parlament del 2008 contra els magatzems nuclears, aprovada amb els vots de CiU, ERC i ICV-EUiA, el rebuig del PP i l’abstenció del PSC.

Projecte de Montilla
En un intent d’evitar que aquesta polèmica esquitxi CiU en plena cursa preelectoral, Puig va voler traslladar la responsabilitat de la instal·lació del dipòsit nuclear al govern espanyol i sobretot al català, i va instar el president de la Generalitat, José Montilla, a aclarir quina és la seva posició. Tot i que el PSC governa amb CiU a Ascó i recolza la candidatura, i que la instal·lació d’aquests magatzems és un projecte estrella de Montilla quan era ministre d’Indústria, els socialistes guarden silenci amb l’esperança que el desgast polític recaigui en CiU.

Enmig d’aquest debat, ERC i ICV-EUiA van afegir ahir més llenya al foc carregant contra CiU i obviant el seu soci del tripartit. El secretari general d’Esquerra, Joan Ridao, va demanar a CiU “coherència” amb les resolucions que aprova a nivell de país. Per Ridao, les Terres de l’Ebre “no poden convertir-se en un monocultiu nuclear”. Des d’Iniciativa, el secretari general, Joan Herrera, tampoc va dubtar a acusar la federació nacionalista d’actuar amb “hipocresia” i va deixar ben clar que la seva formació “liderarà la resposta social i institucional” contra el dipòsit.

Per la seva banda, la presidenta del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, va reiterar l’aposta del seu partit per l’energia nuclear, però va puntualitzar que la decisió d’instal·lar el cementiri nuclear en un determinat territori l’ha de prendre el ministeri d’Indústria. A parer de Camacho, l’energia nuclear garantirà que Catalunya “no depengui en el futur d’altres països”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Política

Mor Encarna Jordan, activista independentista, antifeixista i internacionalista

SOCIETAT

Menys incompliments sanitaris en els locals de tatuatges de l’àrea de Barcelona

Barcelona

L’Ajuntament denuncia per primer cop un fons voltor

girona
INFRAESTRUCTURES

Interromput el tren entre Sant Vicenç de Calders i Lleida per un descarrilament

El Vendrell
INFRAESTRUCTURES

Comencen les proves d’integració del tramvia entre Glòries i Verdaguer

Barcelona
HABITATGE

La FAVB celebra l’acord per construir de 1.800 pisos de protecció oficial

Barcelona
SERVEIS

A licitació sis autobusos híbrids de Tarragona per 3,6 milions

Tarragona
SERVEIS

Reforcen la Guàrdia Urbana amb 12 nous agents

Tarragona
La Jonquera

Autorització del parc eòlic Galatea, però només és administrativa

La Jonquera