Societat

Principal objectiu: repartir l'ajuda

L'ONU se centra en els damnificats, tot i que no oblida el rescat de possibles supervivents sota la runa. Des de les Nacions Unides s'assegura que els pillatges estan controlats

Una setmana després del devastador sisme que avui fa una setmana va destrossar gran part d'Haití, l'ajuda humanitària als damnificats ja flueix amb més intensitat després de l'inicial caos viscut els primers dies. A més, segons un comunicat de l'ONU, les operacions de rescat a Haití després del terratrèmol continuaran "mentre hi hagi signes de vida", però la prioritat ara se centrarà més a repartir ajuda als centenars de milers de damnificats.

Així ho ha notificat el portaveu de l'Oficina de Coordinació Humanitària de l'ONU (OCHA), Nicolas Reader. Segons un altre portaveu de l'ONU, Elisabeth Byrs, "més de 1.820 persones i més de 52 equips procedents de diferents parts del món" treballen sobre el terreny amb 175 gossos especialitzats, fet que ha permès rescatar 90 persones amb vida d'entre la runa de Port-au-Prince.

Byrs ha assegurat amb convicció que segueix havent-hi esperança de trobar més supervivents. "El clima és bo i hi ha moltes bosses d'aire sota la runa", ha afegit. Segons la portaveu, els equips de rescat han començat a sortir de la capital cap a d'altres ciutats que han patit fortes destruccions, com Leogane, que té entre un 80% i un 90% d'edificis derruïts; Jacmel, amb un 60% de destrucció; i altres com Gressier o Petit Goave.

"Els equips només poden arribar a aquestes localitats en helicòpter, ja que les carreteres estan molt malmeses", ha assegurat Byrs.

El Programa Mundial d'Aliments (PAM) reparteix aliments a gairebé 80.000 persones, així com pastilles per potabilizar l'aigua, mentre que l'Organització Internacional  de Migracions s'encarrega de tot l'aspecte sanitari.

Sobre els episodis de pillatge que hi ha hagut aquests últims dies davant la desesperació de la població per aconseguir aigua i aliments, s'ha assegurat la coordinació entre la Missió d'Estabilització de l'ONU (Minustah), la policia haitiana i les tropes nord-americanes. Des de l'ONU han remarcat que "la coordinació humanitària la dirigeixen les Nacions Unides, mentre la logística està controlada per les forces dels EUA".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.