Societat

Mario Monti justifica la necessitat de la MAT, soterrada i per l'est dels Pirineus

El mediador europeu per a la interconnexió elèctrica, Mario Monti, ha fet seves les conclusions de l'empresa tècnica consultora CESI i ha conclòs que "és necessària l'existència d'una nova línia, que sigui soterrada en la seva part transfronterera i la ubicació més adequada hauria de ser al Pirineu oriental".

A la reunió mantinguda aquesta tarda a la Subdelegació del Govern s'han presentat dos nous informes elaborats per l'empresa CESI que justifiquen la necessitat de la interconnexió, expliquen com hauria de ser aquesta interconnexió, analitzen diverses opcions i conclouen que la millor opció seria una nova línia pel Pirineu Oriental, amb el soterrament transfronterer dels 55 quilòmetres de Llogaia a Baixàs.

Els informes també indiquen que el túnel de l'AVE a Le Pertús no és una opció viable tècnicament per fer passar la interconnexió elèctrica amb França perquè, segons CESI, el túnel que travessa els Pirineus no està preparat, ja que entre d'altres coses el pas d'una línia elèctrica podria provocar interferències electromagnètiques.

Monti, que s'ha reunit amb els principals sectors econòmics i polítics de la demarcació a més dels col·lectius contraris a la MAT, al costat del recent nomenat secretari general d'Energia, Pedro Marín, qui no ha volgut aprofundir en el tema, ha assegurat que, això no obstant, encara no hi ha conclusions.

El mediador europeu ha explicat que els ha exposat als dos estats, el francès i l'espanyol, la hipòtesi del soterrament total al tram transfronterer, encara que ha puntualitzat que "la decisió es prendrà al més alt nivell dels dos governs" i que la seva funció és facilitar l'acord entre els dos països.

A banda d'aquesta reunió, Mario Monti s'ha reunit una hora i mitja aquest matí a Barcelona per primera vegada des que va ser nomenat el setembre passat amb els col·lectius Associació de Municipis de la MAT (AMMAT) i la Plataforma No a la MAT, als quals no els ha traslladat cap valoració sobre la resta de traçat de la MAT argüint que no li incumbeix.

De la seva banda, els contraris a la línia de molt alta tensió (MAT), que s'han mostrat molt "indignats i cabrejats" i han anunciat noves mobilitzacions, han criticat a través d'un dels seus portaveus, Joan Martí, l'actitud de Monti.

"És un polític molt hàbil i no ens convencerà fàcilment amb uns arguments que no són tècnics; ens ha dit que no ho tindrem fàcilment però li hem indicat que anirem a totes, són arguments polítics, en cap moment han estudiat les necessitats de les comarques de Girona, fan uns actes de teatre per arribar a una conclusió que ja se sabia des d'un inici", ha indicat Martí.
En aquest sentit ha afegit que el que fan és "fer perdre el temps marejant la perdiu i enganyant el territori i els agents socials i els alcaldes, enganyen tothom i aquesta no és la manera de treballar a Europa, i per això a nivell judicial ho tenim tant a Madrid com a Brussel·les".

Martí ha acusat Monti de cedir a les pressions dels dos governs francès i espanyol amb el consentiment del govern català.

Si es compleix el pacte pels presidents francès i espanyol en la cimera franco-espanyola del gener a París, els dos governs haurien de prendre una decisió definitiva a final del pròxim mes de juny.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.