Societat

L'Estat tindrà més dosis d'antivirals disponibles

El ministeri acorda amb Roche l'encapsulament ràpid de 8 milions de dosis que guardava en pols

El ministeri de Sanitat disposarà en un termini d'aproximadament un mes de deu milions de tractaments de l'antiviral Tamiflu a punt per ser administrats a la població si així es requerís. L'Estat ja havia adquirit aquests deu milions de tractaments com a prevenció per la crisi de la grip aviària, però només dos milions estan disponibles en càpsules, mentre que la resta del producte està emmagatzemat en pols per retardar-ne la caducitat. La ministra de Sanitat, Trinidad Jiménez, va anunciar ahir que el ministeri ha firmat un conveni amb el laboratori Roche, fabricant de Tamiflu, perquè en un mes totes les reserves del principi actiu siguin encapsulades.

L'oseltamivir, fabricat i comercialitzat per Roche sota la marca Tamiflu, és un dels dos fàrmacs que s'han mostrat eficaços per combatre el virus A/H1N1. Segons Jiménez, les reserves de dos milions de tractaments en pastilles de què disposa l'Estat "són més que suficients". No obstant això, en previsió de qualsevol eventualitat han acordat amb Roche el processament de totes les reserves. L'encapsulament dels vuit milions de tractaments es farà en una planta del ministeri de Defensa.

La ministra va donar aquestes explicacions en acabar la reunió extraordinària que va mantenir amb els consellers de salut de les comunitats autònomes. Poc abans, també s'havia fet públic un nou balanç de casos sospitosos d'infecció per l'A(H1N) pendents de confirmació: un total de 108 a tot l'Estat, dels quals 14 són a Catalunya.

Ahir mateix es van comunicar tres sospites més al departament de Salut: dues van ser notificades per l'Hospital de Sant Pau i corresponen a dos nois de 19 i 23 anys, i l'altra pel Josep Trueta de Girona, en relació amb un altre noi de 24 anys. Pel que fa als casos d'infecció confirmats es mantenen els 6 de Catalunya i 13 a tot l'Estat.

Per tal d'accelerar les proves que confirmen o descarten si una persona està infectada pel nou virus, el ministeri estudiarà les capacitats tècniques de diversos laboratoris que funcionen a les comunitats autònomes per tal d'habilitar-los com a centres de referència. Això evitaria que totes les mostres s'hagin d'enviar a Madrid i agilitaria els resultats.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.