Societat

Vaga sense precedents

Justícia

Jutges i magistrats de tot l’Estat –poc més de 600 a Catalunya– estan cridats a participar avui en la primera vaga dels integrants del poder judicial nascut de la Constitució de l’any 1978. Una llei magna que en cap article reconeix el dret a vaga als membres de la judicatura, però que tampoc els hi nega. I és aprofitant l’escletxa d’aquest buit legal que assemblees de jutges de tot l’Estat, primer, i dues associacions professionals, després, han convocat l’aturada d’avui.

El seguiment que tindrà la protesta és una incògnita, però en els passadissos dels jutjats s’hi palpen, des de fa dies, unes ganes creixents entre els magistrats i els jutges de fer evident el malestar per la falta de mitjans amb què treballen. Sebastián Moralo, portaveu de l’associació convocant Francisco de Vitoria, s’atrevia ahir a aventurar que la protesta tindrà “un seguiment general del 70%”.

En algunes instàncies, com l’Audiència de Girona, ja se sap que hi haurà una aturada pràcticament total. En altres àmbits, com els jutjats penals de Barcelona, es creu que poden aturar-se el 90% dels 25 jutjats, on avui s’haurien de celebrar un total de 46 judicis.
Altres indicadors són el pronunciament de tres dels sis magistrats de la sala civil i penal del TSJC a favor de la vaga, o la decisió del 56% dels magistrats de la sala social del mateix TSJC de secundar l’aturada. A la sala contenciosa administrativa el seguiment també serà majoritari. També pararan quasi de forma total els quatre jutjats de violència domèstica de Barcelona.

En aquest àmbit, com en la resta, només funcionarà el jutjat que té assignada la guàrdia. Els serveis mínims establerts pels mateixos jutges consistiran bàsicament a no desatendre la guàrdia de detinguts, o actuacions urgents com ara l’aixecament de cadàvers. Les causes amb pres també seran ateses.

En un intent per desactivar la protesta de la judicatura, el ministre de Justícia, Mariano Fernández Bermejo, va anunciar ahir al Senat tres noves lleis que formaran un “pla complet i tancat” per millorar el funcionament de la justícia. Es tracta d’una nova llei d’accés que garanteixi 150 jutges nous cada any, una altra que suposarà modificar la planta judicial i una tercera so-bre retribucions.
Hores abans el ministre havia titllat de “gran paradoxa” que en temps de crisi parin els jutges i no el proletariat. Bermejo considera que l’aturada dels jutges només contribueix a “degradar el sistema”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.