Societat

Joan Roca: “Hem quedat corpresos, és la pèrdua d'un col·lega a qui tenim admiració i respecte”

El xef del Celler de Can Roca diu que Santamaria és una “peça clau” en la gastronomia del país i referent de la cuina tradicional

El xef del Celler de Can Roca, Joan Roca, ha conegut la notícia de la mort de Santi Santamaria a mig servei. “Ens hem quedat corpresos”, ha explicat Roca des de la cuina del seu restaurant a Girona. Joan Roca va fer una curta estada al restaurant de Santamaria al 1987 i, per això, reconeix que sempre li ha estat agraït per obrir-li les portes de casa seva. “En Santi és una peça clau en la gastronomia del país i un referent de la cuina tradicional”, ha reconegut Roca que, malgrat tot, assegura que les línies de pensament d'ambdós estaven allunyades.

Santi Santamaria es trobava a Singapur on hi té el restaurant Santi que regenta la seva filla. Ha estat en aquesta ciutat asiàtica on el cuiner de 53 ha mort. La notícia ha corregut com la pólvora entre els companys del gremi entre els quals hi ha el xef gironí Joan Roca.

El xef gironí s'ha referit a Santamaria com un dels referents de la tradició culinària del país –va ser el primer cuiner català en ser distingit amb una estrella Michelin– i també ha afirmat que en la seva trajectòria, en alguns moments, va ser “sinònim de polèmica” per la “construcció de discursos agressius”. “Nosaltres no vam compartir ni estàvem d'acord amb les seu pensament però sempre hi ha la part del respecte i la complicitat professional que sempre ens unirà”, ha manifestat Roca.

Santamaria va aixecar una polèmica que enfrontava cuina tradicional i d'avantguarda, un episodi que, segons Roca, va significar “un moment de reflexió”. “Sempre és important reflexionar sobre moviments i evolucions però sens dubte això és un moment de debat que, ara més que mai, cal fer-ne una lectura positiva”.

El xef del restaurant gironí és, juntament amb Ferran Adrià i Carme Ruscalleda, un dels tres cuiners que compartia amb Santamaria el reconeixement de tenir tres estrelles Michelin.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.