Societat

El govern rep amb “extrema preocupació” la reforma de la PAC

Pelegrí critica la proposta de la Política Agrària Comuna perquè suprimeix les ajudes directes als pagesos catalans

El conseller d'Agricultura veu una relaxació de les barreres d'entrada a productes agraris de països de fora de la U

El conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, ha demanat aquest dimecres una pròrroga de l'entrada en vigor de la Política Agrària Comuna (PAC) europea que ha presentat avui la Comissió Europea (CE), ja que, segons el seu parer, crea massa “incertesa” sobre el futur de les ajudes al sector.

“No sabem l'impacte (que tindrà la PAC) en el nostre territori i en el nostre sector agrícola”, ha declarat Pelegrí a Brussel·les, on ha assistit a la presentació de la proposta per part del comissari europeu d'Agricultura, Dacian Ciolos, al Parlament Europeu.

La Generalitat ha rebut amb “extrema preocupació” la proposta de la CE, ja que conté “incerteses que no s'han aclarit” i falten “estudis previs” per avaluar l'impacte sobre el territori, pel que creu convenient ajornar la seva entrada en vigor, prevista per a 2014, fins que es publiquin tots els informes pertinents.

Pelegrí ha criticat l'anomenada “tarifa plana” en el lliurament de les ajudes, que acabaria amb certs drets històrics d'alguns estats membres, entre ells Espanya, i que homogeneïtzaria el lliurament de subsidis entre els diferents països.

“Volem que es reconeguin els drets especials i que les explotacions que no tenen base territorial també puguin rebre ajudes que ara no podrien rebre”, com per exemple el sector de la ramaderia intensiva, ha declarat el conseller.

“La diversitat catalana és molt més gran que en altres regions, no només d'Espanya, sinó també d'Europa”, ha afirmat Pelegrí.

També el responsable d'Agricultura de l'Executiu català ha criticat l'“excessiu” pes de les ajudes directes mediambientals, ja que, ha dit, la CE no ha presentat cap comparativa sobre els cultius que actualment reben aquest tipus d'ajudes.

El conseller ha atacat també que, sota el seu punt de vista, la nova PAC comportarà un augment de la burocratització dels subsidis, així com una relaxació de les barreres d'entrada a productes agraris de països de fora de la UE.

“No es pot permetre que entrin productes de fora de la UE i que no estiguin produïts amb els mateixos requeriments que els d'aquí”, ha indicat, ja que, creu, produirà “descompetitivitat” en el sector i “greus desigualtats” entre els productors.

Pelegrí ha apostat “a ultrança” perquè les comunitats autònomes utilitzin els mecanismes de regionalització previstos per la proposta de la Comissió per poder agrupar-se i gestionar les ajudes agrícoles sense la intervenció de l'Executiu central.

Actualment les comunitats autònomes són només “oficines pagadores”, és a dir, efectuen el pagament de les ajudes, però la seva gestió queda en mans del Govern espanyol.

“No té per què ser únicament una comunitat autònoma la que gestioni la PAC”, ha assenyalat.

El conseller ha demanat “la unitat de Catalunya”, tant dels partits polítics com de sindicats i cooperatives, així com que el Ministeri de Medi Rural “actuï amb contundència” per defensar els interessos del sector, ara i després de les eleccions.

En aquest sentit, ha reclamat que es portin a terme “accions davant del comissari europeu de la Competència”, Joaquín Almunia, per evitar que els distribuïdors comprin productes agrícoles per sota del preu de cost



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.