Societat

Els aiguats desborden Salou i deixen múltiples destrosses

Un temporal de pluges generalitzat a la costa deixa precipitacions de fins a 120 litres per metre quadrat i provoca més de 300 sortides dels bombers i un caos circulatori

Una quarantena de cotxes danyats en un barri a Salou pel sobreeiximent d'una riera

Talls de llum i retencions quilomètriques a Barcelona

La circulació a les vies principals es va normalitzar al llarg del matí

El litoral català va posar punt i final ahir a gairebé tres mesos de sequera amb un temporal de pluges que va dur destrosses i caos circulatori a diversos punts. Des de la matinada i fins la nit, les estacions meteorològiques van acumular precipitacions de fins a 120 litres per metre quadrat, a ritmes torrencials de tres litres per minut, i que van comportar més de 300 sortides dels bombers.

El Camp de Tarragona (amb Salou com a epicentre), el Maresme i la costa gironina (especialment Blanes i el Baix Empordà) van ser els punts més afectats per un temporal que avui remetrà, tot i que al matí pot afectar encara les comarques del nord-est. En total, uns 5.000 abonats van patir talls de llum, tot i que la gran majoria ja van recuperar el servei a mig matí.

Salou, al cor de la Costa Daurada, va ser el punt més afectat pel primer episodi de pluges, que es va desenvolupar des de la mitjanit i fins a primera hora del matí d'ahir. El fort aiguat registrat a la zona, però sobretot a la ciutat de Reus (on es van acumular més de 100 litres durant la matinada), va provocar que la riera que baixa des de la capital del Baix Camp fins a la platja de Ponent de Salou, el barranc de Barenys, es desbordés i omplís de fang i canyes el barri marítim de la Salut.

Carrers fets riera

Tot i que el desbordament d'aquesta riera és relativament habitual a Salou en casos de pluges fortes, l'Ajuntament va reconèixer que la situació va resultar empitjorada pel fet que uns troncs d'arbres arrossegats per l'aiguat taponessin fins les quatre de la matinada les ja estretes zones de pas de l'aigua. Des de la mitjanit, el municipi va mantenir activat el pla municipal de Protecció Civil i va avisar per SMS els veïns del barri de la Salut (per on discorre la riera amb una canalització precària) del perill de desbordament, a banda de mobilitzar els cossos de seguretat, neteja i tècnics municipals.

Tot plegat, però, no va poder evitar que el barri quedés completament inundat. Al migdia es calculava que com a mínim una quarantena de cotxes, segons fonts municipals, havien tingut danys, tot i que la xifra pot créixer a mesura que es vagi informant dels vehicles afectats a baixos i pàrquings.

Tots els carrers del barri, el passeig marítim de Miramar i fins i tot els carrers per damunt de la via del tren van convertir-se en rieres, i al matí es trobaven impracticables, tot i que les vies principals ja es van poder normalitzar durant el matí. L'Associació de Veïns del barri va qualificar d'“immensos” els
danys materials causats.

Tot i que no es va haver de lamentar cap ferit com a conseqüència de les inundacions, els Bombers de la Generalitat sí que van haver d'ajudar tres persones a sortir dels seus vehicles després que intentessin sortir del barri i el cotxe no arranqués.

Retencions i accidents

Les carreteres a l'entorn de Salou i Reus van resultar afectades per talls fins a primera hora del matí. Es van tallar al trànsit l'autovia entre Salou i Tarragona (C-31B) per l'acumulació d'aigua davant del polígon petroquímic sud, així com la T-11 i la T-315 a
Reus. A la capital del Baix Camp les pluges van provocar també algunes afectacions, com ara el desplaçament de contenidors o la inundació dels passos sota la via del tren.

A les comarques barcelonines, les afectacions es van concentrar sobretot al Maresme, on Palafolls va ser el punt amb pluges més fortes, de fins 105 litres per metre quadrat A Santa Susanna, la carretera N-II va estar tallada al trànsit des de poc després de quarts de set del matí com a conseqüència de l'acumulació d'aigua, tot i que va reobrir una hora després. A Arenys de Munt, la riera, pendent de millores, va sobreeixir.

El principal maldecap pels barcelonins, però, van ser els problemes de trànsit vinculats a les precipitacions i que, segons un estudi elaborat pel RACC, van provocar cues entre les set i les deu del matí de fins a 160 quilòmetres, un cop sumada l'afectació a les diferents vies de l'entorn de Barcelona. Diversos accidents van contribuir a empitjorar la situació circulatòria.

Girona, també afectada

Les pluges es van concentrar durant la tarda a Girona, on es van produir la majoria de sortides dels Bombers. Blanes (Selva) va ser dels punts més afectats, amb caigudes de murs i inundacions que van obligar a suspendre les classes d'una escola. Al Baix Empordà es van produir també fortes precipitacions, tot i que sense incidents destacables.

40
cotxes
són els que com a mínim l'Ajuntament de Salou creu que van tenir danys pel temporal al barri de la Salut. La xifra podria créixer.
160
quilòmetres
de retenció són els que segons el RACC es van acumular a l'entorn de Barcelona. Aquestes vies van ser escenari de diversos accidents, alguns múltiples.
5.000
abonats
es van quedar ahir sense subministrament elèctric durant part del matí. Uns 3.000 corresponien a Blanes, i uns 2.000, a Reus, Salou i Vila-seca.
118
litres
són els que de matinada es van recollir a Constantí. Allà i a Cunit la pluja va caure a un ritme torrencial de tres litres per minut.

El barranc de Barenys: la solució que no arriba mai

Pels veïns del barri de la Salut de Salou, travessat pel barranc de Barenys, és habitual haver de treure botes d'aigua, mànegues, i cubells i cubells de fang l'endemà de cada aiguat, especialment a la tardor. I com cada cop, els propietaris d'aquest barri on majoritàriament hi ha segones residències acompanyaven ahir la tasca de neteja i de recompte de danys amb la indignació per un problema, el de la canalització del barranc de Barenys, que mai no s'acaba de resoldre. Mentrestant, la dèbil estructura actual continua cedint cada cop que el clima mediterrani fa de les seves.

Després de diversos canvis de rumb fruit de la convulsa política municipal salouenca (i que durant anys van vincular el barranc amb presumptes casos de prevaricació contra l'exalcalde Esteve Ferran que finalment van quedar arxivats), ara el govern local torna a apostar pel primer projecte: el de desviament del barranc per donar-li una sortida única de 30 metres, tot expropiant dinou propietaris per fer-ho possible. L'Ajuntament assegurava ahir que entre novembre i desembre quedarà aprovat el pla parcial que ho ha de fer possible, tot i que caldrà trobar el finançament a través dels promotors, l'ACA i el mateix consistori. L'Associació de Veïns, mentrestant, reclamava ahir un manteniment millor de la llera que eviti col·lapses com els d'ahir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
SOCIETAT

Ajuts per treure l’amiant afectat per la pedregada a Sant Pere de Torelló

Sant Pere de Torelló
MEDI AMBIENT

Retiren la brossa marina de la Punta de la Banya, al Delta de l’Ebre

La Ràpita

L’ICAG, compromès amb la nova llei de paritat

girona
URBANISME

Comencen a enderrocar l’edifici d’El Barco d’Esplugues de Llobregat

Esplugues de Llobregat
SOCIETAT

Tarragona incorporarà quatre nous busos elèctrics per millorar la flota urbana

Tarragona

El cicle ‘Notes al Parc’ tanca la 8a edició amb prop de 3.300 espectadors

gIRONA
SOCIETAT

Montblanc i la Patum, finalistes dels Premis Història National Geographic

Montblanc
societat

L’Acústica comptarà amb un dispositiu de seguretat i neteja format per 190 efectius

figueres
SUCCESSOS

Rubí reafirma la condemna contra el doble crim masclista al Vallès Occidental

Rubí