Societat

L'ICS proposa rebaixar la retallada dels sous dels professionals de la sanitat, segons els sindicats

La quarta reunió de la negociació visualitza el distanciament entre Metges de Catalunya i la resta d'organitzacions

CCOO, UGT, Satse i CATAC han posat sobre la taula un document amb condicions, i l'Institut s'ha compromès a dir dilluns si pot assumir-les

L'Institut Català de la Salut (ICS) ha proposat rebaixar la retallada de sous que havia plantejat inicialment als sindicats sanitaris per estalviar 45 milions d'euros abans de que acabi l'any, segons han explicat els portaveus sindicals en sortir de la quarta reunió de negociació. Des de CCOO, Carme Navarro ha explicat que la proposta parla de “quanties inferiors al plantejament inicial” i que “podrien assumir garantir les plantilles”. CCOO, UGT, CATAC i Satse han demanat mantenir els llocs de treball, que no es facin més retallades i recuperar l'activitat. Per la seva part, des de Metges de Catalunya han assegurat que no acceptaran “ni un euro” de rebaixa.

La quarta reunió s'ha celebrat després de la polèmica trobada que va tenir lloc fa poc més d'un mes. El 29 de setembre, la reunió entre els representants de l'ICS i els sindicats va ser interrompuda per centenars de metges i infermeres, que van ocupar la seu de l'Institut. Dies després, el 3 d'octubre, la trobada es va reprendre i l'ICS va fer tres propostes als representants dels treballadors: rebaixar la paga de Nadal i ajornar el cobrament de complements, reduir un 25% la jornada laboral de sis mil treballadors o acomiadar “temporalment” 1.500 interins. Els sindicats s'hi van oposar rotundament.

En la nova reunió d'aquest divendres, però, l'ICS ha proposat disminuir la retallada que afectaria als complements, i per tant al sou, i mantenir l'ocupació, segons ha explicat Navarro. La paga de Nadal es reduiria un 25% en lloc d'un 25%, segons ha explicat el portaveu d'UGT, Juan Cobacho.

Davant les novetats, el front sindical format per CCOO, UGT, CATAC i Satse ha presentat un document de tres pàgines amb propostes que hauria d'assumir l'ICS perquè els representants dels treballadors acceptessin el nou plantejament. Aquests elements passen per “garantir les plantilles, recuperar les quantitats perdudes, que hi hagi un pressupost que doni cobertura als plantejaments i poder recuperar l'activitat als centres” i tot això “hauria d'estar recolzat en un acord de govern”, ha detallat Navarro.

L'ICS ha demanat un recés per estudiar aquest document però ha considerat que necessita més temps i per això s'ha donat de termini fins dilluns per respondre als sindicats, segons ha explicat Navarro als mitjans en acabar la reunió.

Distanciament sindical

Mentre Navarro ha fet declaracions en nom de CCOO, UGT, CATAC i Satse, Metges de Catalunya ha parlat a través d'un portaveu propi. Francesc Duch ha dit que la seva resposta a les propostes de l'ICS és negativa i ha afirmat: “No signarem ni entrarem a negociar un acord de quitança”. Considera que les garanties d'ocupació que proposa l'Institut “no existeixen” perquè estan vinculades al pressupost, i que “de cap manera” s'assegura que els eventuals i els interins no es faran fora en funció de “disponibilitats organitzatives”. Duch ha insistit en advertir la resta d'organitzacions: “Qualsevol sindicat que signi aquest acord, que sàpiga que està signant la legitimitat d'acomiadament d'interins per qüestions organitzatives”. Com a requisits per arribar a un acord, Metges de Catalunya planteja mantenir tota la plantilla de manera “absolutíssima” i a que no hi hagi noves retallades pressupostàries.

Carme Navarro, per la seva banda, considera que les altres quatre organitzacions han mantingut “la unitat sindical”, i ha dit a Metges de Catalunya que “qui es despenja ha de valorar que qualsevol iniciativa pot tenir conseqüències”, en velada al·lusió a la vaga que el sindicat mèdic ha convocat el 15 i 16 de novembre. Duch, però, ha assegurat que estan “acostumats” a “estar a l'altra banda”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.