Societat

Alta cuina, i ràpida

Alimentaria aposta per la innovació i per plats exquisits elaborats amb productes quotidians de molta qualitat

Cada cop hi ha més països d'economies emergents i en especial del continent asiàtic

Sorprendre el paladar amb productes de qualitat, rapidesa i innovació. Aquest és l'objectiu de moltes de les propostes que es presenten a Alimentaria 2012, el saló gastronòmic de 95.000 m² que des d'ahir i fins dijous reuneix 4.000 empreses de 75 països diferents al recinte Gran Via de Fira Barcelona. Una amanida de nècora o de foie, uns nius de porros farcits de llagostins, un fals risotto (fet amb espelta) amb cansalada cuita... Plats exquisits que tenen en comú una matèria primera d'alta qualitat i una elaboració atractiva i ràpida. Es tracta de posar a l'abast del gran públic els secrets de la cuina catalana de disseny que tants rèdits té en l'àmbit internacional.

L'espai més actiu de la fira en aquest sentit i un dels que continuen despertant més interès és el saló Restaurama, al pavelló sisè. Allà no només té lloc el BCNVanguardia, el Congrés Internacional de Gastronomia de Barcelona, sinó que aquest any per primer cop s'hi ha instal·lat una mena de vela, el Food Service Experience, Markets & Trends, on durant tot el dia s'ofereixen demostracions culinàries, que combinen qualitat i innovació, com per exemple l'elaboració d'una cervesa artesanal amb mel i romaní. Un any més, dos dels estands més visitats de la fira són el Taste and Flavours , un espai de tast de vins situat al pavelló 3, i l'exposició de formatges espanyols, al pavelló 4, on el prestigiós formatger Enric Canut presenta innovadors maridatges d'aliments i begudes. Aquesta últim espai, però, és de pagament.

L'altra gran aposta d'Alimentaria 2012, la internacionalització, és ben visible al pavelló número 2. Des del passadís d'accés, destaquen per la seva dimensió Tailàndia, que s'ha estrenat aquest any amb força, Mèxic –el país convidat–, l'Argentina, Suïssa i Romania, un dels més ambiciosos. La mostra gastronòmica d'altres països és, però, bastant desigual. N'i ha alguns, com Àustria o Polònia, que són només expositors de pocs productes. D'altres, en canvi, com Tailàndia o Suïssa, fan també demostracions culinàries, com un pollastre al curri verd amb verdures i una base de pasta amb formatge i cebes cuites. Cada cop més, Alimentaria aposta per països emergents i en especial pel continent asiàtic. La 19a edició d'Alimentària es va inaugurar ahir al matí. A l'acte oficial van assistir, entre d'altres personalitats, els prínceps d'Astúries, el president de la Generalitat, Artur Mas, i el ministre d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, Miguel Arias Cañete, que va reivindicar la indústria alimentària com a motor econòmic i va apostar pel trinomi “alimentació, gastronomia i turisme perquè el sector sigui més competitiu”.

LES XIFRES

4.000
empreses
participen en aquesta edició d'Alimentaria, de les quals 1.300 són estrangeres.
75
països
diferents presenten productes en la fira d'alimentació. Aquest any l'aposta ha estat el continent asiàtic.

Hotels al 80% i protecció per llei

Superior al 2010

El president del gremi d'hotelers de Barcelona, Jordi Clos, ha estimat el nivell d'ocupació dels hotels de la ciutat durant la celebració d'Alimentaria en el 80%. Aquest percentatge és superior al de l'any 2010, però, segons ha subratllat Clos, està lluny de les xifres obtingudes els anys 2006 i 2008, en què l'ocupació hotelera estava pràcticament al 100%. Els hotelers han fet una valoració molt positiva dels beneficis econòmics de la fira, però encara estan a l'espera de veure com afecta la vaga general.

Promeses al sector

El ministre d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, Miguel Arias Cañete, va apostar ahir per una indústria alimentària “potent”, en la primera jornada d'Alimentaria. Arias Cañete, durant el dinar oficial, va anunciar que el seu ministeri elaborarà una estratègia estatal per al sector, que inclourà un projecte de llei destinat a implantar la seguretat a tota la cadena alimentària, i va explicar que també treballarà per establir una política agrària “coordinada” amb les comunitats autònomes”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.