Societat

Milers de persones surten al carrer contra la reforma educativa del ministre Wert

Unes 4.500 persones omplen de gom a gom la plaça Sant Jaume de Barcelona

Som Escola demana al govern la “màxima contundència” en defensa de l'escola en català

Milers de persones han sortit aquest dilluns al carrer en defensa del model d'immersió lingüística a l'escola catalana i contra la reforma educativa impulsada pel ministre d'Educació espanyol, José Ignacio Wert. El president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, ha rebut als organitzadors de la convocatòria, la plataforma Som Escola, un cop acabada la concentració més multitudinària, a la plaça Sant Jaume de Barcelona.

La manifestació a la capital catalana ha aplegat unes 4.500 persones (segons la Guàrdia Urbana) que han omplert de gom a gom la cèntrica plaça de Sant Jaume, juntament amb els carrers adjacents.

A la plaça s'hi han pogut veure moltes estelades i pancartes amb lemes com Defensem l'escola catalana, Per un país de tots, l'escola en català, Franco ha WERTo i Orgullosa? WERTgonya. Els assistents han corejat crits a favor de l'escola en català, així com de la independència de Catalunya.

L'escriptor Rodolfo de l'Hoyo ha explicat el seu municipi, Santa Coloma de Gramenet, va ser el primer on es va començar a aplicar l'actual sistema d'immersió lingüística a l'escola i ha defensat que és un model que funciona i no necessita cap modificació. També ha recordat que “Felip V i Franco van voler exterminar el català i no van poder, Wert tampoc podrà”. En aquest sentit, ha fet una crida a la insubmissió si la llei s'acaba aprovant. “No ens dividiran perquè som un sol poble. I quan es fan lleis contra els pobles, els pobles es rebel·len contra les lleis”, ha avisat.

Defensa contundent

L'acte que ha culminat amb la lectura del manifest unitari per part del president de la secció filològica de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), Isidor Marí, la cantant Marina Rosell i el cantautor Feliu Ventura. En el text es defensa un sistema d'escola en català que ha garantit durant més de 30 anys la cohesió social i es reivindica que “les llengües no han de ser percebudes mai com un problema sinó com una oportunitat”. També s'aposta per una societat trilingüe on les persones coneguin i sàpiguen expressar-se en català, castellà i una altra llengua estrangera. La plataforma alerta també que seria un “greu error pedagògic” separar els alumnes per raó de llengua i recorda que “és el Parlament de Catalunya a qui correspon establir el sistema educatiu” i al govern donar compliment de les normes que surtin d'aquest Parlament. Finalment, critica la proposta de reforma de Wert per “retrograda, recentralitzadora i inútil” i lamenta “l'obsessió malaltissa i preconstitucional” del ministre contra el català. Per tot plegat, mostra el seu “rebuig total” a la proposta de l'executiu espanyol i adverteix que s'està davant d'un moment de “màxima gravetat” perquè és l'atac més greu contra el sistema d'educació en català de tota la democràcia. En conseqüència, demana al govern la “màxima contundència” en la seva defensa.

La concentració ha finalitzat amb el crit del lema de la manifestació, Per un país de tots, l'escola en català, i el cant dels Segadors per part dels assistents. A banda dels representants de les entitats socials, culturals i sindicats que engloben la plataforma, també han participat a la protesta membres de diferents partits com el secretari general de CDC, Oriol Pujol, el diputat electe de CiU Jordi Turull, el president d'ERC, Oriol Junqueras, el líder d'ICV-EUiA, Joan Herrera, la diputada del PSC, Rocío Martínez Sampere, i el diputat electe de la CUP, David Fernández, entre d'altres.

Després, una vintena de representants de Som Escola s'han reunit al saló Tàpies del Palau de la Generalitat amb el president Mas i els consellers d'Ensenyament, Irene Rigau, i de Cultura, Ferran Mascarell, per lliurar-los el manifest.

Actes arreu del país

La concentració davant del Palau de la Generalitat ha estat una de les més de 60 que s'han celebrat a municipis d'arreu de Catalunya. A Girona, un miler de persones s'han aplegat a la plaça del Vi en resposta a la convocatòria de Som Escola. Els assistents han cridat a favor de la independència de Catalunya i han mostrat pancartes on es podien llegir missatges com “Si ell és un toro, ens l'haurem de torejar”. El president d'Òmnium Cultural del Gironès, David Martí, ha fet la lectura del manifest. Així mateix, un miler de persones s'han concentrat a la plaça de la Font de Tarragona per mostrar el seu rebuig a la reforma del ministre Wert.

Un miler de persones, segons la Guàrdia Urbana, s'ha concentrat aquest vespre, malgrat el fred, davant la subdelegació del govern espanyol a Lleida per defensar el model d'immersió lingüística de l'escola catalana. A la convocatòria de Som Escola s'hi han afegit associacions, sindicats i membres de tots els partits polítics excepte el PP. D'entre els assistents, destaquen l'alcalde la ciutat, Àngel Ros; el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, o el delegat del govern a Lleida, Ramon Farré. Altres ciutats lleidatanes també han respost a la convocatòria com ara les Borges Blanques, Bellpuig o Balaguer, on han sortit al carrer unes 200 persones respectivament.

En total, una seixantena de poblacions han acollit concentracions per mostrar el seu rebuig a la reforma educativa impulsada pel ministre Wert, entre les quals Tortosa, on s'han manifestat unes 300 persones; Manresa, on unes 600 persones s'han manifestat a la Plaça Major. També se n'han fet a Amposta, Arenys de Mar, Figueres, Flix, Igualada, La Seu d'Urgell, Mataró, Olot, Palamós, Ripoll, Sabadell, Terrassa, Torelló, Ulldecona, Vic o Vilafranca del Penedès.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.