Societat

Menjadors d'estiu, un mapa desigual

Obrir les cuines escolars durant les vacances per alimentar nens en situació de risc

A l'Estat no hi ha un criteri uniforme

Els nens de Galícia i La Rioja de famílies amb dificultats econòmiques ho tindran més difícil aquest estiu per poder menjar en condicions, a diferència dels nens de les Canàries i Andalusia. Aquesta és la discriminació denunciada per Save the Children, que adverteix que els governs autonòmics no han tingut la mateixa resposta a la petició feta pel Defensor del Pueblo en el sentit que aquest estiu s'obrin els menjadors escolars per tal que els nens en situació de risc puguin fer-hi, almenys, un àpat en condicions, com fan durant el curs escolar.

En el cas dels governs de La Rioja i Galícia, tots dos en mans del PP, s'ha denegat aquesta mesura amb l'argument que això generaria “una visibilitat excessiva” a aquests nens amb dificultats i una “discriminació” que els podria estigmatitzar respecte dels seus companys que no tenen problemes a casa. Des de l'ONG es considera que aquest és un argument vàlid, però “no pot servir de pretext”, i es demana que la mesura d'obrir aquests menjadors vagi acompanyada d'un programa més ampli que converteixi les escoles en centres d'estiu on puguin acudir no només aquells nens que tenen problemes econòmics a casa.

Aquesta és la idea que regirà aquest any a les escoles que el Departament d'Ensenyament ha autoritzat obrir durant l'estiu. S'hi faran activitats lúdiques i s'hi garantirà dos àpats. En total se'n podrien beneficiar uns 2.000 nens menors de 17 anys, segons la Generalitat. En canvi, ni al País Basc ni a Navarra s'ha considerat oportú aplicar una mesura d'aquestes característiques, perquè els governs respectius no ho troben necessari ni han rebut sol·licituds de famílies.

Al País Valencià, la posició del govern del PP és similar. Es considera que, al problema de la malnutrició infantil, cal fer-hi front des d'una assistència global a la família. Des del govern valencià es destinaran 1,2 milions a organitzacions i municipis perquè actuïn aquest estiu en aquest àmbit.

A Aragó es fa com a Catalunya i aquest estiu també obriran menjadors escolars. El criteri que s'ha seguit és el de nombre de beques de menjador que s'han concedit durant el curs en cada centre, fet que permet detectar en quines zones hi ha més necessitat. Múrcia, que ja va fer l'operació menjadors durant el Nadal i Setmana Santa, i Extremadura també posaran en marxa els menjadors aquest estiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Ciència

Mor Maxine Singer, la científica que va posar les normes sobre l’enginyeria genètica

Comencen les obres per fer 192 pisos de lloguer social a Tarragona

Tarragona

Detecten 479 punts d’aigua nous susceptibles d’allotjar una tortuga en perill

RIUDARENES
societat

L’Espai Cràter inaugura una experiència immersiva sobre volcans

olot
sanitat

Entra en funcionament l’ampliació del CAP Rocafonda-Palau de Mataró

Mataró

La Fundació SERGI ha atès 13.604 persones al llarg de l’any 2023

GIRONA

Endesa adaptarà 1.500 suports elèctrics per evitar que les aus s’electrocutin

Santpedor

Comença la veda de pesca del pop roquer al cap de Creus

el port de la selva

Inverteixen més de 520.000 euros en millores a les escoles públiques aquest estiu

SALT