Societat

La pobresa infantil es fa crònica

Unicef adverteix que un 27,5% dels nens de l'Estat espanyol viuen sota el llindar de la pobresa

L'organització humanitària adverteix que s'estan posant les bases per a una societat futura plena de desigualtats i diu que cal fer-hi front

L'Estat espanyol és a la cua d'Europa en protecció a la infància

Haurà de ploure molt perquè aquests “brots verds” que tant proclamen alguns observadors econòmics fructifiquin enmig de tots els brots negres que encara hi ha pertot arreu fruit de l'efecte de terra cremada que ha generat la crisi econòmica. Ahir, l'organització humanitària Unicef es va encarregar de posar el focus sobre un d'aquests brots negres i va denunciar que en el terreny de la pobresa infantil s'ha arribat a uns nivells insostenibles que obliguen a actuar amb rapidesa per minimitzar la situació de precarietat en què viuen molts menors. Hi ha un altre repte urgent, el de treballar per evitar que les desigualtats en què viuen avui molts nens fructifiquin en una societat encara més desigual en el futur.

La primera i principal xifra difosa per Unicef és demolidora: 2.306.000 nens de l'Estat espanyol viuen sota el llindar de la pobresa, fet que suposa un 27,5%. L'organització constata la gran dificultat per fer front a la crisi que s'estan trobant les famílies, ja que les llars amb nens són “significativament” més pobres que la resta. Això fa que siguin els nens els que rebin d'una manera més “evident” els efectes de la crisi.

On la recessió econòmica està fent més estralls és, evidentment, en aquelles famílies on la mare i el pare estan a l'atur i els ingressos depenen d'una prestació social. Si en aquestes famílies hi ha nens, el dany que aquests pateixen és encara més gran. L'informe d'Unicef explica que el nombre de llars amb nens on tots els adults estan a l'atur ha crescut un 290% des del 2007.

Tot plegat fa que l'esquerda de la pobresa entre famílies amb nens i famílies sense nens hagi passat de 3,2 punts percentuals a 22,5 punts entre el 2004 i el 2012.

Davant la cruesa d'aquesta realitat, l'informe que es va presentar ahir adverteix que les polítiques d'infància “no estan sent efectives per frenar la pobresa i la desigualtat”, i remarca que Espanya és, després de Grècia, l'estat de la UE menys capaç de retallar la pobresa infantil. Insistint en aquest aspecte, es denuncia que l'Estat espanyol fa un esforç d'inversió en polítiques de protecció social de la infància “molt inferior” al de la mitjana de la UE, amb una despesa per habitant de 270 euros l'any enfront de 510 euros de la mitjana europea.

A la baixa

L'informe insisteix en el capítol de la inversió pública i subratlla que la dotació pressupostària dels governs estatal i autonòmics per a la infància ha disminuït coincidint amb els anys de la crisi. D'aquesta manera, ha baixat un 7% des del 2007, i des de l'any 2010 la reducció ha estat del 14,6%. “No és possible lluitar contra la pobresa i la desigualtat sense dedicar una inversió suficient per abordar de forma eficient totes les mesures necessàries”, va dir el president d'Unicef Espanya, Carmelo Angulo.

Amb relació als indicadors del benestar, Unicef també denuncia que l'Estat espanyol té unes taxes “molt altes” de fracàs escolar (23,1%) i d'abandonament escolar (23,5%, la més alta de la UE), tot i que han millorat. Les beques i ajudes de menjador i llibres, dos elements clau per reduir la desigualtat en l'accés a l'educació, s'han vist molt afectades en els últims anys, remarca l'ONG.

Pacte d'estat

Unicef aposta per un pacte d'estat per la infància, que ja s'ha anat plantejant des de l'any passat per part de diverses organitzacions i plataformes socials, segons recorda la mateixa ONG. “Igual que en el seu moment el pacte de Toledo va blindar els drets de la nostra gent gran, és necessari completar aquest pacte blindant els drets de l'altre sector de població que no té recursos per si mateix: la infància”, va afirmar Angulo. El president de l'organització va advertir que “la pobresa infantil és el germen” d'una societat més desigual en el futur, i per fer front a aquest panorama desencoratjador va proposar el pacte d'estat per la infància.

Aquest gran acord hauria d'incloure una llei per fer front a la violència contra la infància i una memòria prèvia d'impacte en els nens de la legislació, així com de les decisions de caràcter polític i administratiu. El pacte també reclama donar més visibilitat als nens en l'agenda política i fer un seguiment de les partides destinades als menors, tant en els pressupostos estatals com en els de les comunitats autònomes L'organització humanitària considera indispensable que el pacte se sotmeti a un seguiment anual per avaluar-ne el compliment.

Ajuda de 1.200 euros

En el marc d'aquest pacte, Unicef considera que és el moment de posar fi al descens continuat de les partides destinades a la infància i proposa que hi hagi un increment en tots els àmbits, per tal que la despesa social en família i nens s'acosti a la mitjana dels estats europeus en percentatge del PIB.

L'organització també fa una proposta concreta i agosarada perquè s'estableixi una ajuda universal per fill a càrrec, menor de 18 anys, de 1.200 euros anuals. Com a mesura d'emergència, proposa incrementar “substancialment” l'ajuda per fill a càrrec de la Seguretat Social.

LES XIFRES

2,3
milions de nens de l'Estat espanyol viuen sota el llindar de la pobresa, segons Unicef.
6,8
per cent és el descens
que ha experimentat el pressupost dedicat a la infància a l'Estat del 2007 ençà.
15
per cent ha baixat
la inversió per nen a l'Estat espanyol coincidint amb els anys de la crisi econòmica.
290
per cent ha crescut
el nombre de llars a l'Estat amb nens on no treballa ni el pare ni la mare.
23,1
per cent és l'espectacular
dada del fracàs escolar a l'Estat espanyol.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia