la meva santa tecla. Cap de la Guàrdia Urbana

La festa de totes les festes

A l'estiu, Tarragona és una ciutat especialment viva. Les festes dels barris són una mostra ben clara del desig de les tarragonines i dels tarragonins de celebrar l'arribada del bon temps. M'atreviria a dir que cada barri en té una, de festa, la seva, que viu d'una manera molt particular encara que mai excloent, sinó que convida la resta de conciutadans a compartir nits de revetlla.

I així, a ritme d'orquestra i de sopars de germanor, les festes dels barris avancen pel calendari i esdevenen el preludi de la nostra festa de Santa Tecla.

Recordo que de menut els dies que precedien l'inici de les festes de Santa Tecla esperava amb delit retrobar el Seguici Popular. No era com el d'ara. Afortunadament, i gràcies a la tossuderia i a la bona feina de colles i amics de les festes, s'han recuperat elements que jo –ho he de confessar– no coneixia. M'agradava veure passar pel meu davant tota aquella desfilada de nanos i gegants, que marxaven al compàs de la música de la banda, i ens feien ballar a petits i grans. El meu preferit era, i és, el Negrito. Tot i la solemnitat dels gegants moros i dels del Cos del Bou, per a mi el Negrito era únic. Amb el seu vestit tan blanc i el barret de palla ben cofat, mentre obria el pas als altres gegants, era l'ànima del Seguici Popular.

L'endemà de Santa Tecla, la baixada dels pilars de les colles de la ciutat que enfilaven el carrer Major fins a la plaça de la Font era un altre dels moments més esperats. I quan aconseguien arribar fins a l'Ajuntament, la imatge de l'enxaneta alçat fins al balcó és d'aquelles que reté la memòria, i malgrat haver-me fet gran continua intacta. Sempre m'ha admirat la força que desprenen els castells. És la representació del que significa fer pinya i de l'èxit del bon treball en equip.

Som una ciutat que viu la festa amb plenitud. Encara que són dies en què continuem amb les nostres responsabilitats diàries, celebrem la festa, i això es respira. La participació en tots els actes que s'organitzen sempre és força reeixida, i això que d'actes n'hi ha un bon grapat i per a tots els gustos i edats.

Si el concurs de focs artificials de principi de juliol dóna el tret de sortida a uns mesos de molta vida al carrer, la nostra festa gran marca l'inici d'una altra estació, no per això menys agradable. Tarragona enceta la tardor amb Santa Tecla, i és el moment de fer propostes diferents i atractives: gaudim-ne amb civisme i convivència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.