Interior nega cap contacte físic amb el venedor mort
Jané sosté que dos testimonis a Salou confirmen la versió policial, mentre que la família acusa el cos de desproporció
L'actuació es dirigia contra una xarxa d'importació de material falsificat
Cap agent dels Mossos d'Esquadra va tocar l'home senegalès mort dimarts a Salou quan va caure del balcó d'un tercer pis durant un escorcoll policial. Així ho van defensar ahir el conseller d'Interior, Jordi Jané, i el comissari en cap dels Mossos, Josep Lluís Trapero, que van assegurar que hi ha dos testimonis “aliens” al cos que ho han corroborat davant del jutge. Jané, però, va mostrar “respecte” per la posició de la família, que ha presentat una denúncia al jutjat contra els Mossos i que sosté que la mort del senegalès, Mor Sylla, es va produir per un “greu error policial” de desproporció. Interior també va agrair a la mateixa família el seu paper clau per aconseguir que s'acabés pacíficament la protesta de dimarts i el tall del trànsit ferroviari.
Dues versions
Segons la versió d'Interior, una agent dels Mossos va entrar a l'habitació on la víctima dormia amb un company. En veure-la entrar, Mor Sylla va sortir al balcó i es va enfilar a la barana. “L'agent descriu com, en acostar-s'hi, li van relliscar les mans, amb què s'agafava al tendal”, va detallar Trapero.
Pel germà de la víctima, Ibrahim Sylla, els Mossos van actuar “de forma brutal”. “Van rebentar la porta com si fos una bomba, sense ni avisar”, va afirmar. “No som terroristes”, va sentenciar, i va indicar que els Mossos podrien haver reduït el seu germà al balcó i propiciar que acabés caient. “No em crec tampoc que l'empenyessin”, va dir.
El mateix comissari en cap dels Mossos va reconèixer que “podia ser” que la víctima s'hagués espantat per l'actuació. Interior va destacar que un altre home va fugir per una finestra, a través del celobert, en un altre domicili escorcollat dimarts.
L'actuació, però, no es va enregistrar ni va ser presenciada per la secretària judicial, que era fora mentre s'assegurava el domicili.
Organització criminal
L'operació es dirigia contra una petita xarxa criminal dedicada, presumptament, a la importació de material falsificat. La investigació estava en marxa des del juny, i havia detectat que des de l'abril havien adquirit una tona de material falsificat provinent de Turquia i el Regne Unit, per a la seva posterior distribució a través del top manta. “Es tracta d'un grup organitzat amb una certa capacitat econòmica, i que ja estava actiu el 2014”, va detallar Jané. En els tres escorcolls fets dimarts, es van comissar prop de 5.000 objectes, sobretot roba i sabates.
Interior i l'Ajuntament de Salou van defensar també l'aposta dels Mossos per la mediació per gestionar la protesta de la comunitat dimarts, que va suposar l'ocupació de les vies del tren fins les nou de la nit. Es volia evitar així, segons Interior, una càrrega policial en un punt molt transitat. Jané també va detallar que es van accelerar les declaracions dels tretze detinguts perquè quedessin en lliberta amb càrrecs el mateix dia, per tal d'apaivagar els ànims. Als dotze detinguts en els escorcolls se'ls imputen presumptes delictes contra la propietat industrial i de pertinença a grup criminal
Més reaccions
La plataforma Xarxa d'Immigració ha denunciat els fets a la fiscalia de l'Estat, mentre que ICV demana la compareixença al Parlament de Jané. CCOO, UGT i altres entitats van reclamar una investigació clara dels fets, com unes 50 persones que es van manifestar ahir al vespre a Tarragona.
Retorn a la calma amb autogestió de la comunitat
Després de la veritable batalla campal viscuda dimarts al centre de Salou, la comunitat senegalesa va intentar tornar a la calma amb una manifestació al matí en què la presència policial va passar a ser discreta i en què les autoritats van deixar que fossin els mateixos membres de la comunitat (encapçalats pel germà de la víctima) els que apaivaguessin els ànims davant dels episodis de tensió. Unes 300 persones es van sumar a la marxa, que va discórrer des de l'ajuntament de Salou i fins a la plaça Sant Jordi, i de nou fins a la plaça de la Pau, on hi va haver diversos parlaments. L'incident més greu van ser els disturbis en un bar al carrer Berenguer Palou, on els manifestants van ser increpats per un dels clients, fet que va provocar un enfrontament i llançament d'objectes. Altres manifestants van aconseguir que es tornés a la calma, malgrat que un dels clients va patir ferides com a conseqüència de l'esbatussada. Al tancament de la marxa, els senegalesos van donar un torn de paraula al cap de la policia local, José Luis Gargallo, que va apel·lar a “l'entesa” i a deixar enrere els fets de dimarts.