Factura de 76.000 euros pels aldarulls a Salou
Les destrosses de mobiliari urbà i les hores extres de neteja van costar 9.000 euros a l'Ajuntament, i Adif va perdre 65.000 euros pel tall del tren
El municipi defensa el seu model de convivència, però reconeix que hi ha tensió
Dos dies després dels aldarulls que van convertir el centre de Salou en una batalla campal entre diversos membres de la comunitat senegalesa i els Mossos d'Esquadra, el municipi i altres afectats començaven ahir a fer valoració dels danys ocasionats. L'Ajuntament de Salou va fer ahir una junta local de seguretat extraordinària, presidida pel conseller d'Interior, Jordi Jané, en què es va detallar una factura preliminar de 76.000 euros en pèrdues i reparacions entre afectacions a l'espai urbà de la població i a les vies propietat d'Adif.
En concret, l'ens gestor d'infraestructures ferroviàries xifra de manera preliminar en 65.000 euros les pèrdues en l'explotació del servei de tren de la costa després que desenes de senegalesos bloquegessin les vies durant pràcticament tota la jornada de dimarts, en protesta per la mort d'un home de matinada durant una operació dels Mossos al seu domicili. La situació va obligar Renfe a establir un servei alternatiu d'autobús entre Tarragona i Cambrils durant tota la tarda. A això, cal sumar-hi els 2.500 euros que ha costat a Adif reparar els danys ocasionats a la via del tren, després de les destrosses que es van produir al pas a nivell del carrer Barcelona.
L'Ajuntament de Salou, per la seva banda, ha xifrat en 9.095,14 euros tant les reparacions com la brigada especial de neteja que es va haver d'activar el mateix dimarts per tal de retornar el municipi a la normalitat. Les destrosses se centren en papereres fetes malbé, senyals de trànsit, rajoles arrencades del terra tant a la plaça Sant Jordi (on es va produir la mort del senegalès) com al carrer Barcelona, i afectacions a les tanques i barreres de les vies del tren i del pas a nivell.
“Totes aquestes dades es faran arribar a la instrucció judicial sobre els aldarulls”, va detallar l'alcalde de Salou, Pere Granados, que va avançar que els particulars i els comerciants que presentin danys també podran reclamar per la mateixa via.
Els danys al municipi s'afegeixen als detallats pels Mossos d'Esquadra dimecres, que van registrar destrosses en vuit vehicles policials. Durant els enfrontaments amb la comunitat senegalesa, 24 agents van ser víctimes de ferides (la majoria lleus), així com tres persones de nacionalitat senegalesa i tres vianants de nacionalitat espanyola.
Sense canvis en el model
L'alcalde de Salou, Pere Granados, va defensar el model de convivència de Salou com a “ideal” i va negar que el conflicte de dimarts respongués a un problema d'integració de la comunitat senegalesa, que és la nacionalitat més nombrosa del padró municipal, després de l'espanyola. “Són uns fets puntuals i molt greus, però la violència depèn únicament i exclusivament de la decisió d'unes persones; no se'n pot responsabilitzar l'Ajuntament”, va defensar Granados.
En la junta local de seguretat, les administracions i els cossos de seguretat van acordar treballar conjuntament per tal de restablir la pau social al municipi, tot i que el responsable del govern municipal va avançar que no hi haurà canvis en les polítiques socials que s'han aplicat fins ara tant cap a la comunitat senegalesa com cap a la resta de població d'origen estranger de la població, que se situa per damunt del 40% del padró. “L'única cosa que podem fer i que hem fet és apel·lar a membres de la comunitat senegalesa perquè facin servir la seva autoritat moral per evitar nous aldarulls”, va assegurar l'alcalde, que va celebrar que la línia iniciada per la manifestació de dimecres (que va discórrer sense incidents greus) sigui la que es mantingui.
Tot i aquestes paraules, Granados va reconèixer que els incidents de dimarts han marcat “un abans i un després” en la societat salouenca, especialment per la desconfiança que entre la població autòctona ha generat cap a una comunitat que fins llavors no havia protagonitzat cap conflicte.
“La gent de Salou està molt enfadada i ara ho veu tot de manera molt diferent; no sé com anirà la convivència a partir d'ara”, detallava ahir Ester Pascual, que regenta un bar al carrer Barcelona, al costat del punt on es van centrar els aldarulls. Tant ella com veïns del bloc on es va produir la mort del senegalès coincideixen a assenyalar que fins ara no hi havia hagut cap problema greu amb la comunitat, especialment amb els que hi resideixen tot l'any.
Afectació en el turisme
L'alcalde també va detallar que el consistori ha mantingut contacte amb els principals operadors turístics que treballen a la ciutat per d'informar-los sobre els fets de dimarts i per remarcar-ne el caràcter “puntual”.
Els comerços, també afectats
El carrer Barcelona, on es concentra gran part de l'activitat comercial, va ser el més afectat pels aldarulls de dimarts. La pràctica totalitat dels establiments van tancar les portes al migdia després que desenes de persones s'atrinxeressin al pas a nivell del carrer Barcelona després d'una càrrega policial en què alguns establiments van ser objecte de destrosses. “Vam perdre tota la caixa del dia, uns 1.500 euros”, comentaven en un establiment de roba. “Vaig vendre un biquini en tot el dia, quan la recaptació normal d'un dia d'agost és d'uns 1.000 euros”, va detallar Vanessa Boza, d'una botiga de moda de bany. La dependenta va lamentar que l'operació es fes precisament durant la setmana d'agost en què Salou té més visitants.