Societat

Llums de Nadal municipals

La il·luminació de les festes als carrers comercials del Maresme depèn majoritàriament de la inversió que fan els ajuntaments

Les associacions de botiguers col·laboren, sobretot, amb activitats per atraure el públic

La il·luminació nadalenca dels carrers i places més comercials del Maresme no seria possible si no fos per l'aportació municipal. Són els ajuntaments, majoritàriament, els que assumeixen els costos d'instal·lar les estructures que sovint lloguen empreses especialitzades, tot i que hi ha municipis que també en tenen en propietat. En concret, els casos analitzats es gasten en aquest concepte entre els 17.000 euros més IVA de Canet de Mar als 35.000 de Pineda de Mar. Malgrat que els llums de Nadal són essencialment un reclam per fomentar l'activitat als comerços locals en una època on es concentra el gros de les vendes de l'hivern, el sector, en aquells casos puntuals en què sí que hi aportava diners, ha anat abandonant el costum argumentant, entre altres raons, que cada cop més els associats no aportaven la part proporcional que els tocava i acabaven disfrutant de l'ornamentació nadalenca igual que aquells que sí que havien abonat la quota corresponent. Aquest és el cas de Calella, on tradicionalment eren les botigues les que assumien part dels costos dels llums, però com a conseqüència de la crisi ja l'any passat va ser l'Ajuntament qui va acceptar fer-se càrrec de la despesa total. “No podíem deixar espais a les fosques coincidint amb aquells comerços que no pagaven la quota i vam decidir assumir tota la inversió”, apunta la primera tinent d'alcalde, Núria Parella (CiU) que destaca, però, que l'Associació de Comerciants Calella Centre col·labora estretament en la campanya nadalenca. El consistori paga 22.000 euros per il·luminar el Nadal.

A Pineda de Mar, la primera tinent d'alcalde, Carme Aragonès (PSC), especifica que els comerciants no han col·laborat mai en aquest aspecte i precisa que els llums es lloguen “perquè cada any puguin ser diferents” i s'instal·len als eixos comercials de Pineda Centre, Poblenou, a les rotondes de la carretera N-II i hi ha rètols de benvinguda a l'entrada de cadascun dels barris. “Aquest any a l'encesa del dia 3 de desembre hi haurà un projecció de vídeo sobre la façana de l'Ajuntament”, avança. En el cas de Canet de Mar, la regidora de Cultura, Coia Tenas (ERC), explica que s'ha adjudicat a una empresa la instal·lació de llums “per un període de dos anys prorrogable a dos més”. “Això ens permet ampliar els punts d'il·luminació pel mateix preu”, diu. Una despesa de 24.000 euros és la que inverteix l'Ajuntament d'Arenys de Mar en el lloguer de la decoració nadalenca. A Malgrat de Mar, la regidora de Turisme i Comerç, Maria Carme Ponsa (Junts per Malgrat), quantifica en 30.000 euros la despesa que el consistori inverteix en la il·luminació. “Parlem d'un consum total de 168 hores a partir del 28 de novembre quan les encenem, però seguint els criteris d'eficiència marcats per la Generalitat”, comenta, i posa l'accent en les noves activitats lúdiques que s'organitzaran.

El sud és més propietari

En el sud del Maresme l'aportació dels consistoris també garanteix un Nadal ple de llum. A Premià de Mar les estructures que es pengen als eixos comercials i a altres indrets del municipi pertanyen a l'Ajuntament i el 2014 ha estat el darrer any en què se n'han adquirit de noves. La factura de la llum els va costar, el 2014, 3.500 euros. El Masnou també té en propietat els llums i aquest 2015 s'han pagat uns 1.500 euros per renovar una part dels que funcionen. Hi ha entre 250 i 300 punts de llum. Finalment, a Vilassar de Mar l'Ajuntament també és propietari del material, que l'integren en un 80% llums LED de baix consum i el 20% restant no ho són, però “també dins la normativa”.

LA FRASE

Parlem d'un consum total de 168 hores a partir del 28 de novembre, però amb criteris d'eficiència
Maria Carme Ponsa (JxM)
REGIDORA DE TURISME I COMERÇ DE L'AJUNTAMENT DE MALGRAT DE MAR

LA XIFRA

35.000
euros
és la quantitat més alta que paga un Ajuntament, el de Pineda de Mar, per la il·luminació nadalenca.

L'aposta comercial per les pistes de gel

Mataró ha estat la darrera població de la comarca en què l'Ajuntament ha hagut d'assumir la despesa dels llums de Nadal. El consistori ha acceptat avançar els diners de la decoració per guarnir el centre històric, ja que la Unió de Botiguers havia anunciat que no podia assumir-ne el cost, com s'havia fet històricament, perquè molts dels associats no pagaven el cànon corresponent. El compromís de l'entitat, però, és que es tornarien els diners. El que sí que sembla estendre's com a reclam comercial durant les fetes al Maresme, malgrat ser una proposta gens vinculada al territori, són les pistes de gel artificial. L'associació Bulevards de Mataró n'estrenarà una de coberta al parc Central i els ajuntaments d'Arenys de Mar i Pineda també impulsaran l'ús dels patins a llocs ben cèntrics de cada municipi. A Arenys s'habilitarà un espai al nou tram de la riera i a Pineda es tornarà a ocupar part de la plaça Espanya. En aquest darrer cas ja és el segon any que s'instal·la la pista després d'un èxit notable.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia